Don Robert Čibarić uzgaja povrće u župnom dvoru, vjernici ga ubiru za objed nakon mise

21 Svi 2019
Autor :  

Don Robert Čibarić župnik je župe sv. Mihajla na Lapadu u Dubrovniku. Za Hrvatsku katoličku mrežu progovorio je o jednostavnom, ali konkretnom projektu kojim želi pomoći vjernicima i sebi samome u duhovnom i psihofizičkom rastu.

Don Robert zna reći da ga vjernici u ovom izdanju rijetko prepoznaju.

“Bog se objavljuje u prirodi”, rekao je don Čibarić i naglasio da ako čovjek s tim mislima pristupa radu na vrtu, onda može vidjeti da je sve stvoreno plod Božje ljubavi i dio Božjeg plana.

“Rekreacija je potrebna kako bi se čovjek oslobodio stresnih situacija koje današnji tempo života donosi. Radom u prirodi, na vrtu, daje se hvala Bogu. Kruh i vino koje na misnom slavlju svećenik prinosi Bogu plod su ruku čovječjih, ali je Bog taj koji brine o plodu suncem i kišom. Čovjek ne bi mogao darovati ništa da prvo Bog ne daruje čovjeka. Mi ne ubiremo kruh i vino na stablu, oni nastaju suradnjom Boga i čovjeka”, istaknuo je taj župnik.

“Prirodu poštivati, njegovati i obrađivati, a ne sebično iskorištavati”, poručuje Don Robert. U prirodi prepoznaje priliku da čovjek koristi svoj razum i radom svojih ruku prehraniti sebe i svoju obitelj, a sve u skladu s Božjim naumom.

Dubrovački župnik naglasio je da su svi ljudi pozvani ostaviti za buduće generacije bolju situaciju u prirodi i društvu, nego li onu u kojoj su odrastali.

“Došavši na službu u Lapad, donio sam odluku da ću umjesto odlaska u teretanu i bavljenja sportom svoje vrijeme posvetiti vrtu koji će biti na dobrobit cijele zajednice. Prve godine posadio sam 200 ‘struka pomadora’ i drugog povrća s ciljem da svi osjetimo ugodno zadovoljstvo rada na zemlji i plodove koje ona donosi. Tako čovjek biva zadovoljniji i sretniji dok promatra Boga u prirodi jer Bog dopušta da sve raste i cvijeta, a čovjek onda blaguje ono što je svojim rukama obrađivao. Uvijek nakon svete mise pozivamo vjernike da se posluže plodovima koji rastu u vrtu, a oni to rado i čine”, rekao je župnik dubrovačke župe sv. Mihajla.

Župljani nakon misnih slavlja u svoje domove mogu ponijeti što god požele iz župnog vrta, a to nerijetko i s radošću čine.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…