Blagdan Velike Gospe

15 Kolovoz 2019
Autor :  

Velika Gospa, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se 15.kolovoza u mnogim zemljama diljem svijeta. Državni je blagdan u Republici Hrvatskoj. Vjernici Veliku Gospu prepoznaju kao ženu koja je prihvatila Božji izazov i živjela u skladu s Božjom riječi.

Prema katoličkoj teologiji, Marija, majka Isusova uznesena je na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII 1. studenog 1950.

Samom proglašenju o prethodila je duga tradicija koja je stara koliko i kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i mnogi drugi.

Tisuće i tisuće vjernika svake godine na isti datum hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na nebo.

Blagdan se slavi najviše u Europi i Južnoj Americi. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje“. U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovana Blažene Djevice Marije. Uzdajući se u njezin nebeski zagovor, proglasili su je „Kraljicom Hrvata“.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…