OBLJETNICA OSNIVANJA DRUŠTVA TURISTIČKIH VODIČA DUBROVNIK

15 Rujan 2019
Autor :  

Nakon ukidanja Republike, tijekom 19.i prve polovice 20.stoljeća, počinje značajniji razvoj turizma u Dubrovniku. U Grad pristižu značajne osobe iz kulturnog i književnog života zemlje i inozemstva. Goste su u razgledanje Grada vodili dubrovački književnici, povjesničari, profesori i drugi domaći uglednici. Ipak, do 1937. nije postojao pravilnik kojem bi vođenje gostiju bilo određeno. Te godine, „Pravilnik za vođenje stranaca po gradu“ propisuje uvjete za stjecanje vodičke dozvole.

1957. je donesen Zakon o turističkim vodičima kojim su izmijenjene odredbe propisane Pravilnikom iz 1937. godine. S rastućim potrebama za uslugama turističkog vodiča, Turističko društvo Dubrovnik je u 60-tima počelo s organizacijom seminara i tečajeva za mlade vodiče, tako da je u tom razdoblju u Gradu bilo 40-ak licenciranih turističkih vodiča.

Društvo turističkih vodiča ''Dubrovnik'' osnovano je 15.09.1978. godine i pod tim imenom registrirano 01.12.1978. (tada je brojilo 72 člana).

Trenutno Društvo broji 359 članova, od kojih je većina aktivna. Dok udruge vodiča u drugim gradovima posreduju u raspodjeli vođenja svojim članovima, u Dubrovniku agencije naručitelji sami biraju i angažiraju pojedine vodiče. Kako bi se članovima koji to žele, omogućila naplata njihovih usluga putem centraliziranog knjigovodstva, DTVD u svom vlasništvu ima tvrtku Vodiči d.o.o. s jednim djelatnikom koji obnaša sve administrativne poslove za Društvo i agenciju. Zanimljivo je napomenuti kako članovi Društva turističkih vodiča Dubrovnik vode na 24 jezika, među kojima su čak i bugarski, japanski, grčki, hebrejski, rumunjski.

Društvo je u veljači prošle godine svečanom skupštinom na Sveučilištu obilježilo 40 godina od osnivanja i 80 godina organiziranog vođenja turista po Gradu i okolici.

Izvor: Društvo turističkih vodiča Dubrovnik

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…