Promocija knjige "Dubrovnik..." Damira Fabijanića

19 Travanj 2019
Autor :  

Jučer je u 18h u palači Sponza u Dubrovniku, održana promocija knjige „Dubrovnik…“ (trećeg, potpuno obnovljenog i dopunjenog izdanja) autora Damira Fabijanića, fotografa čiji su najznačajniji projekti povezani s Dubrovnikom i dubrovačkim krajem.

Na promociji publiku je pozdravila Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog Arhiva u Dubrovniku, tekstove španjolskog literarnog nobelovca Camila Jose Cele i Radovana Ivančevića iz knjige čitao je Ivica Puljić, a o samoj knjizi i značenju cijelog projekta „Dubrovnik…“ detaljnije je govorio je i sam autor, Damir Fabijanić.

Knjiga predstavlja vrhunac 30-godišnjeg autorovog samostalnog rada u kojem je na jedinstven način zabilježio tri desetljeća turbulentne povijesti Dubrovnika u vremenskom ciklusu mir-rat-mir i kao važan svjedok fotografski je zabilježio najvažnije trenutke prije, za vrijeme i poslije Domovinskog rata. Jedinstveni parovi fotografija- isti motivi prije i poslije razaranja, te, kasnije, „optimistički“ parovi (prije i poslije obnove) na najbolji način ilustriraju dubrovačka ratna vremena i posljedice na zaštićenoj svjetskoj baštini (UNESCO). Dugogodišnjim strpljivim radom u dosljednom građenju autorskog koncepta, Fabijanić je dokumentarnu fotografiju uzdigao na nivo impresivnog autorskog djela koje je pri tom zadržalo sve karakteristike dokumentarnosti.

Unatoč brojnim uspješnim inozemnim predstavljanjima istoimene izložbe u najznačajnijim prostorima Europe i Južne Amerike, nagradama za prethodna izdanja knjige, samo zahvaljujući iznimnoj autorovoj upornosti, ova knjiga realizirana je kao konačan rezultat trajne vrijednosti.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…