Dolazi golemi oblak pijeska iz Sahare

20 Travanj 2019
Autor :  
24sata.hr

Iznimno velike količine saharske prašine stići će u zapadnu Europu i zapadni Mediteran tijekom vikenda. Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, osobito Balearski otoci, Korzika, Sardinija, Sicilija, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, Malta, kao i dijelovi Beneluxa i zapadnog Mediterana imat će nebo prepuno saharske prašine, javlja Severe Weather Europe.

Prašina će putovati Mediteranom i početkom idućeg tjedna i neće zaobići ni Hrvatsku. Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja je objasnio da se to događa nekoliko puta godišnje. 

Najčešće se događa kad neka ciklona uspije s donje strane povući baš pijesak iz Sahare i dignuti ga u višu atmosferu koja onda to prenese nama. Kod nas je to, recimo, povezano s jakom i olujnom južinom - rekao je Brzoja.

Kod ovog fenomena uglavnom "nastradaju" automobili koji su zbog pijeska prljavi. 

IZVOR: 24sata.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…