Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Judo klub Dubrovnik je u subotu 20.10.2018. nastupio sa 14 natjecatelja na 10. međunarodnom judo turniru „Trofej Nikšića“ i osvojio 7 medalja. U jakoj međunarodnoj konkurencijii 350 natjecatelja, članovi Judo kluba Dubrovnik još su jednom ostvarili odlične rezultate.Srebrne medalje su osvojili Vlaho Lujo,Stipe Prčan,Antonio Milutinović i Ivan Nović.Brončani su Bruno Bencek,Šime Buterin i Marko Đanović.Nadomak medalji s osvojenim 5.mjestom su Mario Lonco i Ivan Čuić a još su nastupili Marin Perger Milutinović,Luka Ivanković,Patrik Kajinić i Filip Matušan.

Od rekordnih 320 prijavljenih filmova djece i mladih iz desetak mediteranskih zemalja, jučer su u Kinu Sloboda izabrani najbolji prema izboru žirija, publike, ali i same djece.

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 7. DUFF, koji je okupio rekordan broj mladih filmskih kreativaca. Grand Prix nagradu dobio je film Velika bijela kuća udruženja MladiCe iz Bosne i Hercegovine, koji priča o osjetljivoj temi - podršci i ljubavi.

Ocjenjivački žiri dodijelio je nagrade i za najbolje filmove u 4 kategorije - animiranoj, igranoj, dokumentarnoj i otvorenoj kategoriji. Evo tko su dobitnici nagrada ocjenjivačkog žirija:

Animirani film:

Kategorija do 15 godina – Bread Given by the Sea / Kruh koji je dalo more – ANILUPA, Portugal

Kategorija od 16 do 20 godina – Hangover Blooze – Klemen Kekec, Maribor, Slovenia

Igrani film:

Kategorija do 15 godina – Vizure / Viewpoints – Fran Karlović, Bacači sjenki, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina – Miško / Mishko – Hanis Bagashov, Makedonija

Dokumentarni film:

Kategorija do 15 godina – Pismo / Letter – Izidora Mustak, Strahoninec, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina – SLR / Start Lighting Rollfilm – Lana Bregar, Slovenija

Otvorena kategorija:

Međuljudski šum / Interpersonal Noise – Magdalena Janđel , Hrvatska

Nagradu “Djeca biraju” osvojio je animirani film H20 + NaCl Lucije Bilandžić iz Vukovara,

a nagradu publike za najbolji film festivala dobio je film Pismo Izidore Musak iz Strahonineca.

Žiri je odlučio posebno pohvaliti još dva filma, koja uspijevaju iskazati poetsku viziju autora na sebi specifičan način. To su filmovi:

Na moru / At Sea – Film Workshop Crew & Girolamo Macina, Italija

Alegorija /Allegory – Sonja Pongračić, VANIMA, Hrvatska

Osim projekcija filmova i ocjenjivanja, i 7. DUFF donio je mnoštvo zanimljivog sadržaja dubrovačkim učenicima. Tako su osnovnoškolci i srednjoškolci sudjelovali u radionicama igranog i animiranog filma, izrade videoigara i snimanja dronom, a sve su radionice bile popunjene do posljednjeg mjesta.

Dubrovačka publika uživala je i u projekcijama legendarnog Profesora Baltazara povodom 50. godišnjice tog animiranog filma, te imala priliku slušati predavanje “Filmska režija, između umjetnosti i zanata” crnogorskog redatelja i profesora na filmskoj akademiji Nikole Vukčevića.

Najvažnije od svega - bilo je to nekoliko dana predivnog druženja djece i mladih iz raznih zemalja, koji su imali priliku  u kreativnom ozračju podijeliti svoja iskustva, razmišljanja, učiti jedni od drugih, i na kraju otići iz Dubrovnika s bogatim iskustvom koje će pamtiti cijeli život.

Fotografije sa događanja možete pronaći na našoj facebook stranici.

Ugovor vrijedan više od 15 milijuna kuna (s PDV-om) o izgradnji sustava odvodnje u Moluntu u Konavlima potpisali su u nedjelju popodne u Čilipima generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako su ulaganja Hrvatskih voda u Konavlima, uz lani potpisani ugovor o sufinanciranju izgradnje kanalizacije na Grudi, ukupno vrijedna oko 30 milijuna kuna.
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić izjavio je kako se Molunat više ne može turistički razvijati bez dobre kanalizacije i ostale infrastrukture.
Direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić rekao je kako će se u Moluntu graditi preko 4,5 kilometara vodovoda s hidrantskom mrežom, a paralelno i sustav kolektora za prikupljanje otpadnih voda.
“Imali smo ovog ljeta problem u Moluntu s onečišćenjem mora zbog fekalija i nadam se da ćemo s ovim projektom to riješiti”, izjavio je Glavić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u nedjelju na Grudi povodom Dana općine Konavle i 26. obljetnice oslobođenja dodijeljena su priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagrada Općine Konavle za životno djelo dodijeljena je posthumno Don Vladu Puci, za izniman doprinos u duhovnoj i materijalnoj obnovi Konavala nakon Domovinskog rata, Nagrada Općine Konavle za izuzetan i osobito vrijedan doprinos iz područja zdravstva i socijalne skrbi dodjeljena je dr. Neri Vrkaš, a za izuzetan i vrijedan doprinos iz područja sporta Nagrada Općine Konavle otišla je u ruke Biciklističkom klubu Konavle.

Također, zahvalnica Općine Konavle za izniman doprinos u očuvanju konavoske tradicije i doprinosu ugleda Konavala dodijeljena je ”Konavoskim materama”, odnosno ženama koje u svakodnevnom životu nose konavosku nošnju. Riječ je o Mariji Bekić (Radovčići), Kati Zadre (Močići), Kati Bačan (Grušići), Luci Mazavac (Popovići), Mari Lobro (Radovčići), Luci Đuratović (Vitaljina), Kati Rašica, (Đurinići), Stani Radonić (Vitaljina), Jani Spremić (Vitaljina), Mariji Božović (Višnjići), Ani Vidak (Gruda), Radi Golubić (Ljuta), Mari Čupić (Vodovađa), Luci Pušić (Dunave), Kati Braičević (Cavtat), Kati Đurković (Cavtat), Luci Matijašević (Popovići), Seli Šturica (Kuna Konavoska), Pavi Ljubenko (Đurinići), Mari Pržić (Vitaljina).

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Konavala Ivo Simović koji je na samom početku pozdravio branitelje.
”Čast mi je što mogu pozdraviti branitelje i obitelji poginulih branitelja, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, posebno Tigrove s kojima smo potpisali ugovor o suradnji, udrugu Hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i ONB-a”, rekao je Simović.

Načelnik Božo Lasić ovom prilikom je istaknuo kako ga veseli što može između dva Dana općine podvući crtu i vidjeti kako je napravljeno sve ono što je obećano.
”Prošla je godina dana otkako sam zadnji put bio ispred vas, ali su okolnosti su tada bile drugačije. Bili smo na početku mandata, ali smo već tada pred vama imali projekte, od kanalizacije na Grudi do uređenja ulaza u Cavtat. Ponosan sam što u najmanju ruku mogu kazati kako stojim pred svojim Konavljanima, ovdje sa svojim suradnicima, uzdignute glave jer ostvarujemo što smo obećali. Moram ovdje spomenuti, izgradili smo cestu prema Stravči, radi se raskrižje na Zvekovici prema Cavtatu, završili smo cestu u Tihoj i riješili tamo imovinsko-pravne odnose, aktivno se radi na projektiranju brze ceste od Dubrovnik do Zračne luke i zahvaljujući našim ljudima, konačno se i nas općine pita kuda ona treba ići. Tražili smo da se ne ruše kuće na Zvekovici i uspjeli smo u tome”, rekao je načelnik Lasić.
”U tijeku su radovi na kanalizaciji na Grudi, a danas smo prije ove sjednice potpisali 12 milijuna kuna vrijedan ugovor za radove na odvodnji u Moluntu. Vodu smo doveli u Bane, a ostala su nam još tri mjesta, a to su Kuna Konavoska, Pavlje brdo i Gunjina. Moram se ovdje osvrnuti i na projekt Zračne luke, to je jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj vrijedna preko milijardu kuna”, rekao je načelnik Lasić.

Napomenuo je kako su velika sredstva uložena u zdravstvenu skrb, od kardiološke ambulante na Grudi, fizijatrije, Doma za starije i nemoćne.
”Također ne mogu ne spomenuti brojne vrtiće koji rade kroz Konavle, i Bogu hvala neka rade. Nismo zanemarili ni kulturu i sport, u petak je otvorena nova knjižnica u Cavtatu, pripremamo izgradnju Muzeja za iseljenike. Napravili smo niz dječjih igrališta. Prihvaćen je i UPU Cavtata sa Zvekovicom, a pripremamo izgradnju nove škole i vrtića u Cavtatu u suradnji sa Županijom. Mislim kako ćemo to uspješno riješiti, a zahvaljujući Županiji uspješno se obnavlja škola na Grudi. Izgradili smo novu zgradu Općine, u nju smo uselili, ali tu će biti i tržnica, samoposluga, kafić, već posluje banka tako da je to jedan značajan objekt za Konavle ”, rekao je načelnik te se osvrnuo na investiciju koju Društvo prijatelja dubrovačke starine planira na Prevlaci.
”Mogli smo te radove simbolično započeti za Dan općine, ali bolje pričekati još malo. Uređenje te tvrđave koja je bila zapostavljena 25 godina je važno kako za Konavle tako i na nacionalnoj razini”, rekao je načelnik Lasić.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, župan Nikola Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako su Konavle danas jedna od najboljih jedinica lokalne samouprave kako u županiji tako i u Hrvatskoj. Podsjetio je ipak kako je početak obnove nakon rata bio mukotrpan posao.
”Sjetit ćemo se kako su Konavle 1992. godine krenule od nule, od porušenog područja, a Republika Hrvatska je, na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, na sebe preuzela cjelokupnu obnovu porušenog područja. Moramo pamtiti naše branitelje, ali i sve one koji su nam donijeli pred vrata to zlo, ne kako bi se vraćali u prošlost već kako ne bi dopustili da se to ikada više dogodi”, rekao je župan Dobroslavić.
”Na toj istini moramo temeljiti naš put u budućnost i zato ozdravljamo sve ono što naša Vlada danas radi, ne samo u gospodarstvu nego i u strateškim projektima. Spomenut ću ovdje tri pristupa Vlade: nastavak gradnje Pelješkog mosta, Vlada je vratila dostojanostvo Hrvatskoj vojsci koja je danas bolje opremljena i ona je jamstvo naše sigurnosti. Treći pristup je potpora našim sunarodnjacima u BiH i mi se nećemo pomiriti s time da Hrvati nisu ravnopravan narod”, rekao je župan Dobroslavić te obećao rješavanje pitanja osnovne škole u Cavtatu.

Okupljene su pozdravili i zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica koja je poručila kako je prvenstveno veseli vidjeti da su u Konavlima stvoreni uvjeti za bolji život zbog čega Konavljani više ne ‘bježe’ u Dubrovnik, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je čestitao vodstvu Općine na projektu obnove tvrđave na Prevlaci, a pohvalio je i dobar međusobni odnos.
Zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Branko Bačić rekao je kako je za najveći dio uspješne realizacije projekata u Konavlima zaslužan upravo načelnik Lasić i njegovi suradnici koji dobro koriste vertikalu vlasti, a zastupnica Sanja Putica posebno je pohvalila načelnika Lasića jer je u rješavanje konavoskih problema uključio mlade ljude.
Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli kazao je kako su Konavle dobar primjer što se vidi iz brojnih projekata, a posebno je čestitao na uspješnom njegovanju tradicije i baštine te poticanju OPG-ova i održavanja manifestacija koje predstavljaju Konavle.

Prisutnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić koji je poželio da Konavle budu ”onako lijepe kako su ih zamišljali branitelji dok su ih branili i oslobađali”.
Program su uljepšala djeca djeca Dječjeg vrtića Konavle, učenice Osnovne škole Gruda, učenici Osnovne škole Cavtat, klapa Čilipi, a prikazan je promotivni film o Konavlima.

Sjednici su prisustvovali i brojni drugi gosti, među kojima državni tajnici Frano Matušić i Nikolina Klaić, gradonačelnik Mato Franković, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, načelnik Općine Dubrovačke primorje Nikola Knežić, načelnik Općine Ston Vedran Antunic, načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njegov zamjenik Valentin Dujmović, ali i veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović i brojni drugi.

Kalifornijski psiholog, dr. Pierre Mornell,  kaže: 'Gledanje televizije je pasivna navika, koja može djelovati kao zamjena za intimnost. Ona može sputavati, zakočiti bliskost, prisnost. Ako gledate televiziju više od dva sata navečer, možda ste više privrženi i prilagođeni televiziji, nego svom partneru...'

Televizija može imati negativan učinak ako bračni par ima npr. emotivne, seksualne ili  financijske probleme. Sadržaji popularnih programa ne pomažu mnogo parovima sa slabom međusobnom komunikacijom da se suoče s teškoćama u svom braku

„Jednom davno, televizija je bila ‘desert’, nešto što je bračni par zajedno pogledao nakon večere, nakon napornog dana, nakon vremena provedenog u međusobnom razgovoru. Međutim danas“,  kaže psiholog Joan Anderson, „televizija je postala ‘čitav obrok’, kada umrtvljujuća tišina istiskuje svaki ljubavni razgovor među supružnicima…“

Jeste li i vi dopustili televiziji da ovlada vašim slobodnim vremenom u braku? Koliko je televizije previše? Ovdje je nekoliko pitanja za vas i vašeg bračnog partnera da ih si postavite:

Običavate li imati intimne večere za troje – samo vi, vaš suprug i vaš omiljeni voditelj na televiziji?
Šapće li vam televizija slatke sitnice u vaše uho češće nego što vam to čini vaš životni suputnik?
Je li vam se dogodilo da ste svojoj dragoj ženici rekli neka nađe nekog drugog u kući tko će joj previti ranu na nozi, jer je upravo sada na televiziji vaša najomiljenija serija?
Ako vodite dnevnik o tome kako provodite vrijeme, je li taj dnevnik gotovo kopija TV programa?
Kad vas prijatelj pita – “Kako ste?”,   odgovorite li mu: “Loše. Odvratan brat glavnog lika u seriji ponovo se vratio u grad, a Alexis se razvodi…”?
Ako se vaš televizor pokvari, prestanete li i vi „funkcionirati”?

Pasivna navika, zamjena za intimnost…

Ako ste pozitivno odgovorili na jedno ili više tih pitanja, TV je, možda, ozbiljna prijetnja vašem ljubavnom životu. Mnogi stručnjaci smatraju da pretjerano gledanje televizije može imati razorni učinak na brak. Kalifornijski psiholog, dr. Pierre Mornell,  kaže: “Gledanje televizije je pasivna navika, koja može djelovati kao zamjena za intimnost. Ona može sputavati, zakočiti bliskost, prisnost. Ako gledate televiziju više od dva sata navečer, možda ste više privrženi i prilagođeni televiziji, nego svom partneru.”

Žene koje se žale da im se muževi prilijepe uz TV ekran kao mušice na vjetrobransko staklo automobila, trebaju uzeti u obzir činjenicu: one gledaju televiziju više nego muškarci. Američke djevojke, izgleda da jednostavno žele gledati televiziju – nevjerojatnih 30 sati i 32 minute tjedno, u dobnoj skupini od 18 do 34 godine. Gdje je onda vrijeme za bilo što drugo?

Televizija može imati negativan učinak ako bračni par ima    npr. emotivne, seksualne ili financijske probleme. Sadržaji  popularnih programa ne pomažu mnogo parovima sa slabom međusobnom komunikacijom da se suoče s teškoćama u svom braku.

Evo nekoliko savjeta kako smanjiti “unos” televizije:

– pokušajte ograničiti broj televizijskih aparata u kući na samo jedan. Razmotrite mogućnost da odstranite aparat iz prostorije gdje se jede ili spavaće sobe – dva  sveta bračna područja;

– ako ne gledate, ugasite televizor;

– steknite naviku da upalite televizor samo onda kada znadete da je na programu nešto što će vas zanimati, a ne samo zato što je, eto, televizor jednostavno tu; –

– kada gledate televiziju zajedno sa svojim bračnim partnerom, ugodno se smjestite na kauč, jedan pored drugog, još bolje, zagrljeni ili držeći se za ruku.

Manje televizije – više vremena za djecu

Za mnoge ljude televizija je glavni oblik relaksacije nakon teškog rada tokom dana. Međutim, neka ispitivanja ukazuju da televizija nije dobro sredstvo za relaksaciju. Prema istraživanju obavljenom na Annenberg školi za komunikaciju, televizija može pridonijeti da ljudi osjete tjeskobu, uznemirenost i sumnju…

Lawrence Freidman, psihijatar iz Los Angelesa, jednom je rekao: „Uvjeren sam da je vrlo veliki broj razvoda brakova u ovoj zemlji nepotreban. Djelomično to je zbog toga što nas televizija uči brzim, instant rješenjima za kompleksne probleme. Posegnuti odmah za razvodom je besmisleno i glupo.”

Slušajući psihijatra Friedmanna, čovjek može slobodno kazati: “Umjesto da se rastajete od svoje obitelji, rastanite se od svojeg TV ekrana.” Zaista, kad smanjite buljenje u televiziju, dobijete mnogo više zabave i zadovoljstva u druženju i igri sa svojom djecom, svojim prijateljima – i svojim bračnim partnerom.

Jer, na koncu, primarna opasnost od televizije ne leži toliko u ponašanju kojeg ona uzrokuje, koliko u ponašanju kojeg ona sprječava i onemogućuje.

dnevno.hr

U sklopu programa proslave Dana općine Konavle jutros su na Vojskom dolu položeni vijenci na spomen ploču hrvatskom vitezu, satniku Matu Golubiću, nakon čega je u Stravči u župnoj crkvi sv. Jurja služena sveta Misa za poginule hrvatske branitelje.

U 17 sati u Čilipima bit će upriličeno polaganje vijenaca kod spomenika ”Konavoska mati”, a u 18 sati u sportskoj dvorani na Grudi bit će svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle nakon koje će uslijediti prigodni domjenak.

Samo 47 minuta igre trajao je popodnevni susret 3. kola Hep Superlige gdje su Pituri ekspresno u Gospinom polju dobili novake u ligi - momčad STK Mladost iz Petrinje.
Za Piture u današnjem susretu igrali su:
Tomislav Japec, Miho Simović i Neven Juzbašić.
 
STK LIBERTAS MARINKOLOR - STK MLADOST (Pertinja) 4:0
 
Tomislav Japec - Antonio Glec 1: 0 (11:2 ; 11:3 ; 11:2)
Miho Simović - Alen Anušić 2:0 (11:3 ; 11:4 ; 11:6)
Neven Juzbašić - Robert Ramuščak 3:0 (11:1 ; 11:3 ; 11:3)
Japec/Simović - Anušić/Ramušćak 4:0 (11:3 ; 11:7 ; 11:4)
 
Sljedeći susret HEP Superlige odigrati će se u subotu, 27. listopada u Varaždinu gdje će naši mladići odmjeriti snage sa aktualnim prvakom Hrvatske - STK SC Ronald Ređep.
 

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavlja hrvatsku turističku ponudu na 11. sajmu ITB Asia 2018., koji se održava u Singapuru od 17. do 19. listopada. Ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj izlagača, a trodnevni program sajma održava se u singapurskom Marina Bay Sandsu sa središnjom temom „Reinterpretacija putovanja“. Uz HTZ, na sajmu od izlagača iz Hrvatske sudjeluju i Turistička zajednica grada Zagreba te predstavnici turističkih agencija Swanky Travel te Atlantis Travel.

Voditeljica HTZ-ovog štanda Franka Gulin istaknula je kako su već prvoga dana poslovnih sastanaka najveće zanimanje za Hrvatsku pokazali predstavnici turističkih agencija, institucija i kreativnih agencija specijaliziranih za izlazni turizam iz Indije, Šri Lanke, Indonezije te Bliskog istoka. Katrina Leung, generalna direktorica Messe Berlin, organizatora ITB Asia, izjavila je kako spomenuti sajam nastavlja biti vodeći te vrste u Aziji. Prema njezinim riječima, sajam ITB Asia i dalje ostaje ključna platforma za povezivanje izlagača i njihovih partnera s ključnim donositeljima odluka kada je riječ o sektorima MICE, korporativnih putovanja i odmora.

Usporedno s nastupom u Singapuru, Predstavništvo HTZ-a u New Yorku, koje pokriva i tržište Kanade, zajedno s TZ grada Zagreba, predstavlja hrvatsku turističku ponudu na 30. sajmu International Tourism & Travel Show, koji se održava u Montrealu od 19. do 21. listopada. Riječ je o jednom od najposjećenijih turističkih sajmova u Kanadi kojeg će samo ove godine posjetiti oko 35.000 posjetitelja koji će imati priliku razgledati ponudu 400 izlagača iz 100 zemalja svijeta te koji će imati priliku sudjelovati na 300 predavanja o novostima u destinacijama i programima organizatora putovanja.

Direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin naglašava kako se kanadski ljubitelji putovanja nalaze među top 10 turističkih potrošača u svijetu. „Za Hrvatsku su vrlo važni uspostavljeni direktni letovi koji su spojili Toronto sa Zagrebom, ali i Splitom od sljedeće godine. Navedeno potvrđuje veliki potencijal i značenje Kanade kao jednog od top pet dalekih tržišta za Hrvatsku koje posljednjih godina raste po visokom dvoznamenkastim stopama rasta“, zaključila je Rodin.

Dodajmo kako je Hrvatska turistička zajednica organizirala i nastup na ovogodišnjem specijaliziranijom kongresnom sajmu IMEX America, koji se održavao od 16. do 18. listopada u Las Vegasu. Na sajmu je svoju ponudu predstavljalo više od 3.500 izlagača iz 150 zemalja svijeta, a uz Hrvatsku turističku zajednicu svoju su ponudu predstavili i TZ grada Dubrovnika, TZ grada Zagreba – Kongresni ured, Elite Travel te Katarina Line.

Page 1 of 731
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…