Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije povodom izložbe Mjesto isprekidanih odlazaka u Veneciji tijekom Venecijanskog bijenalea. Naime, kao rezultat ugovora o bratimljenju potpisanog između grada Dubrovnika i grada Venecije 2012. godine kojim se podupire daljnja suradnja dvaju gradova posebice u domeni kulture, grad Dubrovnik se po prvi puta predstavlja u Veneciji tijekom Venecijanskog bijenalea velikom izložbom dubrovačkih umjetnika pod nazivom Mjesto isprekidanih odlazaka u periodu od 9. svibnja do 24. studenog 2019. godine.

 

Međunarodno priznati umjetnici s dubrovačkom adresom Izvor Pende, Slaven Tolj i Marijana Pende predstavljaju se u prostoru Tesa 100 u Arsenalu, srcu Venecijanskog bijenalea, koji godišnje privuče više od 600 tisuća posjetitelja. Predstavljanje Dubrovnika ovom izložbom u Veneciji ima za cilj stvoriti kontinuitet u radu te nastaviti promovirati grad kao točku koja prepoznaje suvremeni umjetnički trenutak u svom okružju visokog stupnja civilizacije i poštovanja prema kulturnim i umjetničkim tekovinama.

 

Ova izložba, koja se u Veneciji otvara 9. svibnja u 17 sati, jedan je od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata u kulturnom kalendaru Dubrovnika, ali i Hrvatske u ovoj godini.

Ovom su prilikom projekt predstavili zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, Jelka Tepšić, koja je pozdravila okupljene i predstavila projekt bratimljenja gradova i važnost tih projekata za Grad Dubrovnik, a predstavila je i projekt kulturne suradnje Dubrovnika i Venecije kao najvećeg međunarodnog projekta Grada Dubrovnika. O predstavljanju Umjetničke galerije Dubrovnik u Veneciji i važnosti predstavljanja muzeja na međunarodnoj sceni govorio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina dok je kustosica izložbe, Jelena Tamindžija pojasnila sam koncept izložbe Mjesto isprekidanih odlazaka. Umjetnici Izvor Pende, Marijana Pende i Slaven Tolj ukratko su predstavili svoje nove radove posebno rađene za ovu izložbu u Veneciji.

Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika izdao je 15. travnja lokacijsku dozvolu za gradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Koločep. Investitor je Vodovod Dubrovnik, a nakon ishođenja dozvole, pristupilo se izradi glavnog projekta. Procijenjena vrijednost investicije je 12 milijuna kuna.

Projekt će obuhvatiti izgradnju 3,5 kilometara gravitacijskih kanala, 1,5 kilometara tlačnih cjevovoda, tri crpne stanice, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta. Trenutno na Koločepu ne postoji kanalizacijska mreža, već se sva odvodnja otpadnih voda svodi na individualne crne i septičke jame te nekoliko direktnih ispusta u more. Predviđa se izgradnja jedinstvenog kanalizacijskog sustava koji bi bio zajednički za naselja Donje i Gornje Čelo.

Projekt kanalizacijskog sustava Koločepa treće je u nizu ulaganja u komunalnu infrastrukturu Elafita, nakon ranije dobivenih dozvola za sustav Lopuda i Suđurđa, a očekuju se još i dozvola za Luku Šipansku. Izgradnja kanalizacijske mreže na Elafitima jedan je od najznačajnijih investicija u razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika i važan preduvjet razvoja ovog područja.

"Nakon uspješnog dogovora s dragim mi Istanbulom, moram najaviti da idem pod nož početkom desetog mjeseca, kao model estetske kirurgije Vanity Clinic Istanbul pod vodstvom Dr. Guray_a Yesilaadali_a.
Također, isti doktor će kroz šesti mjesec doći i posjetiti naš divan grad, te održati prezentaciju o estetskoj kirurgiji, njihovim paketima, ponudama i pogodnostima klinike.
Na istoj prezentaciji one najhrabrije i najsretnije djevojke biti će nagrađene botox_om ili filerima, koji će biti izvučeni slučajnim odabirom na prezentaciji. Za sada je to tako zamišljeno. Uskoro više kroz medije" objavila je na svom Facebook profilu naša sugrađanka Mihaela Čokljat, koja je potpisala ugovor za modela Vanity Clinic Istanbul, te krajem desetog mjeseca ide pod nož u Istanbul.
 
Nakon Mihaeline objave probudio se interes djevojaka za poznatom turskom kirurgijom te najavljivamo skori dolazak iste klinike, te ćemo pomno pratiti suradnju.
Uskoro krećemo s nagradnom igrom gdje ćemo za početak dijeliti 10 pozivnica za prezentaciju.
 
 

U Velikoj vijećnici u Dubrovniku održan je sastanak predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina te koncesionara plaža na području županije, a na temu inspekcijskog nadzora na pomorskom dobru te predstavljanja nacrta Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja.

Sastanku su nazočili pomoćnik ministra Anđelko Petrinić, načelnica Sektora za pomorska dobra i luke Nina Perko, Marijana Iviček, ovlašteni inspektor Ministarstva Miroslav Grgić, predstavnici Županije, predstavnici gradova i općina te predstavnici koncesionara s područja Županije, a sve nazočne su uvodno pozdravili zamjenica župana Žaklina Marević i v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more Ivo Klaić.

Zamjenica župana Žaklina Marević tom je prigodom naglasila važnost obalnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije te nadzora nad istim i zahvalila predstavnicima Ministarstva na dolasku.

U svojem izlaganju, pomoćnik ministra Petrinić osvrnuo se na stupanj pripreme novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te njegovo očekivano donošenje do kraja godine, dok je načelnica Sektora Perko prezentirala nacrt nove Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja koja bi se trebala naći na sjednici Vlade RH do sredine lipnja 2019. godine, a koja uvodi značajne novitete. U prvom redu, novost bi bila potpuna usklađenost s Zakonom o turističkoj djelatnosti te klasificiranju svih vrsta djelatnosti i ugostiteljskih objekata. Nova Uredba također predviđa mogućnost postavljanja pontona za sezonski privez plovila na mjestima koja nemaju alternativne pristupne pravce. Planiran je i detaljniji pristup u donošenju općinskih i gradskih godišnjih planova upravljanja pomorskim dobrom koji bi trebali biti doneseni nakon javnog uvida uz suglasnost Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao predstavnik inspekcijskih službi Ministarstva, ovlašteni inspektor Ministarstva Miroslav Grgić je upoznao nazočne s novim Zakonom o lučkim kapetanijama te najavio kontrole službenika Ministarstva duž cijele obale tijekom nadolazeće turističke sezone. Ujedno je upozorio predstavnike gradova i općina na obvezu obavljanja nadzora putem komunalnih redara, a temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, propisa iz oblasti graditeljstva te u konačnici samog Zakona o lučkim kapetanijama kao o onog o pomorskom dobru i morskim lukama.

Na sastanku je zaključeno da su ovlašteni službenici ministarstva, komunalni redari te ostale inspekcije, uz Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama, nadležni za kontrolu u korištenju pomorskog dobra.

S obzirom na pritužbe javnosti u korištenju pomorskog dobra proteklih godina, ovaj sastanak je i organiziran kako bi se u početku sezone utvrdile smjernice i nadležnost u postupanju kako bi se izbjegle neželjene situacije tijekom sezone. Donesen je zaključak da je institut koncesijskog odobrenja uglavnom ishodište neadekvatnog korištenja pomorskog dobra te da će sukladno navedenim propisima od ove godine sredstva za rad zatečena u nedopuštenom korištenju biti i oduzimana.

Festival dalmatinskih klapa Omiš u suradnji s Folklornim ansamblom Linđo organizira promociju Monografije:

“FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 1967 – 2016” autorice Herci Ganza.

Promocija će se održati u Dubrovniku u subotu, 27. travnja 2019. godine, Lazareti (Linđova lađa) s početkom u 16.30 sati.

Ovo vrijednu publikaciju predstavit će: maestro Krešimir Magdić, maestro Dušan Šarac, urednik prof. Mijo Stanić i autorica prof. Herci Ganza.

U programu će sudjelovati ženska klapa Skontradura iz Dubrovnika i muška klapa Grdelin iz Zagreba. Na dan promocije Monografija će se prodavati po akcijskoj cijeni od 200 kn.

Predavanje o hrvatskome bezumnom nasljedovatelju Ariostova Bijesnog Orlanda, Vetranovićevu Piligrinu, pod naslovom  ''Ja nisam onaj, što se, da sam, čini ” dr.sc. Morane Čale održat će se u petak, 26. travnja, u Znanstvenoj knjižnici (Ul. Cvijete Zuzorić 4, III kat) s početkom u 19 sati.

„Ja nisam onaj, što se, da sam, čini“: tim riječima, u XXIII. pjevanju Anđelinovićeva prijevoda remek-djela Ludovica Ariosta, naslovni lik posljednjim znakovima prisebnosti priznaje da ga napušta razum. Tragičnim koliko i komičnim prizorima junakova ludila koji zatim slijede, na strukturalnoj prekretnici zapleta, Ariostov spjev u tradiciju pripovijedanja o potrazi srednjovjekovnih vitezova lutalica za ljubavlju i pustolovinama uvodi temu poteklu iz klasične književnosti, koja je ujedno u žarištu zanimanja mnoštva suvremenih humanističkih rasprava. Na satiričnoj meti najslavnije među tim raspravama,Pohvaleludosti (1511) Erazma Roterdamskog, upravo je krhkost predodžbe o nadmoćnosti ljudskoga uma i povlaštenoga dostojanstva, kakvu na vlastitoj koži otkriva Ariostov Orlando.

Bolešću Ariostova viteza zarazio se s njim naoko neusporedivi protagonist i pripovjedač Vetranovićeva Piligrina. I njemu, naime,odbjegla pamet naruši ljudsko dostojanstvo,primoravajući ga da se dade u potragu za lijekom svojemu bezumnom stanju. Stoga se kratki spjev dubrovačkoga pjesnika može smatrati rijetkim hrvatskim prilogom dvojakojbrenesansnoj topici ludosti. No posrijedi je samo simptom Vetranovićeve obuhvatnije književne zaraze Ariostovim spjevom: Bijesni Orlando Vetranoviću ne nudi samo obilnu pričuvu aluzija i reminiscencija, nego i uzor bezgranične domišljatosti u upotrebi, kontaminaciji i premreživanju fragmenata tuđih tekstova. Predavanje će razmotriti i zašto Piligrin nije (isključivo) ono što se čini da jest.

Morana Čale (Zagreb, 1959), redovita profesorica u trajnom zvanju, predaje talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je objavila sedam autorskih knjiga (Demiurg nad tuđim djelom. Intertekstualnost u romanima Umberta Eca, 1993; Volja za riječ. Eseji o djelu Ranka Marinkovića, 2001; Sam svoj dvojnik. Eseji o hrvatskome književnom modernizmu, 2004; Oko Kiklopa, 2005; u koautorstvu s Ladom Čale Feldman, U kanonu. Studije o dvojništvu, 2008; Theoria in fabula. Romani Umberta Eca, 2012; O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković, 2016) i brojne književno-kritičke i književno-teorijske članke i studije u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sloveniji. Uredila je, zajedno s drugim autorima, nekoliko zbornika međunarodnih znanstvenih skupova. Objavila je niz prijevoda književnih i teorijskih djela (Manganelli, Eco, Verne, Saba, Goldoni, Pirandello, Buzzati, Compagnon, Barthes, Calvino, Todorov). Talijanski institut za kulturu dodijelio joj je 1993. godišnju nagradu za talijanistiku. Za knjigu O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković dobila je 2017. Nagradu Višnja Machiedo.

Policijski službenici Policijske postaje Dubrovnik su tijekom noćnih sati prethodnih dana kontrolirali posluživanje i konzumiranje alkoholnih pića maloljetnicima na području Dubrovnika. Tijekom nadzora su u dva ugostiteljska objekta zatekli maloljetne osobe u konzumiranju alkohola, zbog čega su vlasnici ugostiteljskih objekata prekršajno sankcionirani sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Ovakve aktivnosti policije provode se posljednjih nekoliko godina, a prema spomenutom Zakonu do sada je prekršajno sankcionirano 85 vlasnika ugostiteljskih objekata.
Osnovni cilj ove preventivno-represivne aktivnosti je zaštita mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji generiraju asocijalna i delikventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.

Osim spomenutog, a s ciljem zaštite mladih, policija već nekoliko godina provodi projekt „Zdrav za 5“ kojim kroz edukaciju ne samo djece već i njihovih roditelja, ukazuje na štetnost konzumiranja alkohola, cigareta i narkotika.  

Policija će i tijekom sljedećeg razdoblja nastaviti s navedenim aktivnostima, a težište aktivnosti će biti na mjestima gdje je do sada zabilježeno više prekršaja neprihvatljivog ponašanja.

Ovom prilikom pozivamo sve zaposlenike ugostiteljskih objekata, kioska, trgovina i kladionica da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirana zabrana pružanja usluga mlađim osobama, kao što su primjerice prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda, omogućavanje klađenja i sl.
Posebno pozivamo roditelje mlađih osoba da se upoznaju s društvenim životom svoje djece te da ih odgovorno nadziru i savjetuju o prihvatljivom ponašanju i na taj način zaštite od možebitnih neprihvatljivih aktivnosti.

Dubrovački Hotel Bellevue danas je otvorio vrata nakon višemjesečne obnove, a u hotel su jutros stigli prvi gosti.

U potpunu rekonstrukciju soba i apartmana tvrtka Jadranski luksuzni hoteli uložila je nešto više od 400 tisuća kuna po sobi, što predstavlja prvu značajniju investiciju u Hotel Bellevue od njegova otvaranja 2006. godine.

Investicijom koja je uključila temeljite izmjene na svim smještajnim kapacitetima i dijelu interijera hotela, kreiran je boutique hotel s predivnim panoramskim pogledom na more. Uklesan visoko u stijenu zaljeva Miramare, boutique hotel Bellevue predstavlja jedinstven spoj diskretnog luksuza i oaze mira u Dubrovniku.

Dizajnerski osvježen i potpuno renoviran, Hotel Bellevue Dubrovnik raspolaže s 91 elegantnom smještajnom jedinicom; uključujući 115 soba i 14 luksuznih apartmana s predsjedničkim apartmanom Lovor.

Za projekt je angažiran portugalski dizajn studio Tereza Prego, specijaliziran za dizajn interijera ekskluzivnih hotela i rezidencija. Hotel je potpuno preoblikovan kako bi uhvatio vedrinu mediteranskog ugođaja, odražavajući prirodne boje okolnog krajolika kroz sofisticirani dizajn, suvremeni stil i neobičan, moderan duh.

Redizajnom je potpuno preuređen i prostor recepcije te prostor Spice Lounge bara i restorana Vapor s pripadajućim terasama odakle se pruža pogled na zaljev.

Novost u gastronomskoj ponudi, osim postojećih restorana Vapor i Nevera, jest The Wine bar, koji se savršeno uklopio u elegantan i luksuzan ambijent hotela. The Wine bar će uz pažljivo biranu vinsku kartu s bogatim izborom od više od 180 vrhunskih vina i šampanjaca, uključujući osim domaćih, raritetna izdanja i vina iz cijelog svijeta, nuditi i „Wine Flight“ - degustacijsko iskustvo koje spaja tri vrste najistaknutijih hrvatskih vina s posebno odabranim domaćim specijalitetima.

Page 1 of 1061
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…