×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 563

Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Posjetili smo Porat jutros u 08:00 i danas u 13:00 sati da bismo vidjeli kako napreduje akcija čišćenja te ima li uopće pomaka. Nakon izvađenih kilograma i kilograma, ako ne i tone smeća i otpada, more u Portu je još uvijek puno boca, kabela, papuča, ali pomak se vidi. Još od ranih jutarnjih sati JVP Dubrovački vatrogasci su pilali izvađeno drveće iz mora, dok su Čistoća i Vrtlar jankama vadili manji otpad i smeće.

Moramo li patiti zbog tuđe neodgovornosti, zbog tuđeg zanemarivanja jer ovo nije prvi put da nam se u Portu i Posatu nakupilo smeća, a upravo zbog ekološke katastrofe koja prijeti Dubrovniku i okolnim otocima (Šunj je također osvanuo pun smeća), zastupnica EU parlamenta Dubravka Šuica zatražila je od Europske komisije i Europske agencije za okoliš hitnu reakciju prema Albaniji odakle sav otpad i dolazi.

-Obzirom da su postojeće regulative nedovoljne za regulaciju morskog otpada, a zatvorenom moru poput Jadranskog prijeti ekološka katastrofa, apeliram na Komisiju na hitno poduzimanje mjera za spas dubrovačke obale, ali i ostatka Jadrana-kazala je voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica.

Da bi se ubuduće ovakve stvari izbjegle treba početi unaprijed planirati ovakve scenarije iako se svi potajno nadamo da se neće dogoditi.  Prilikom jučerašnjeg i današnjeg čišćenja građani su u prolazu komentirali kako bi sav otpad trebalo potrpat u kamione i vratit ga tamo odakle je i došlo, no poznavajući susjedovu brigu o smeću i otpadu samo bi nam se ponovno vratilo natrag.

Hoće li itko reagirati, kako ćemo se protiv ovoga boriti? Preostaje nam jedino da čistimo i čekamo reakcije onih koji su zaduženi za ovakve vrste problema.

Kako Porat danas izgleda, možete pogledati u fotogaleriji.

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnjanjem dirigenata Đela Jusića i Mark Tarduea te mnogim brojim gostima u petak 22.prosinca priređuju svim Dubrovkinjama, Dubrovčanima i brojim posjetiteljima Božićni koncert u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.

-Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenata Đela Jusića i Mark Tarduea koji dolazi iz Kanade uz našeg tenora Stijepa Gleđa Markosa, Đani Stipaničeva, sopranisticu Mariju Kuhar Šošu i Maju Grgić. Uz mladi Dapal band Osnovne škole Lapad imat ćemo i tri obljetničke kape, a to su kapa Kaše, Subrenum i Ragusa - kazao je Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra te nastavio: 

-Dobro je surađivati, mi pokazujemo na svoj način grad i glazbu, ali i općenito sve možemo razvijati ne isključivošću već ljubavlju prema gradu, suradnjom i boljim planiranjem budućnosti. Suradnja i ljubav su potrebni svima, dođite i podržite nas na Božićnom koncertu-kazao je.

Skladbe koje su orkestar i izvođaći pripremili za dubrovačku publiku, svima su dobro znane, pa će se tako na programu naći poznate domaće božićne pjesme poput Bijeli Božić, Božić u Gradu, Kolenda iz Rijeke dubrovačke , zatim Ave Maria, Tiha Noć, Radujte se narodi, Narodi nam se Kralj nebeski, ali i obrade popularnih zvukova Merry Christmas Everyone, Santa Baby, Hallelujah i brojne druge.

-Veselimo se ovoj večeri,  dakle cijeli tim koji je radio na pripremi ovog božićnog koncerta. Ovo je prvi put da smo nastojili objediniti veći korpus izvođaća naše ustanove koje djeluju u kulturi kako bismo našim sugrađanima ponudili jedan  lijepi sadržaj. Nadamo se da ćemo svi uživat i- kazala je dogradonačelnica Jelka Tepšić.

Ulaznice po cijenama od 50 i 70 kuna dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra(Slanica-Revelin) od 09 do 14 sati te u Luži, središnjem informativnom centru Dubrovačkog zimskog festivala. Broj telefona DSO-a za informacije i rezervacije je 417-110.

Ni nakon cjelodnevne akcije čišćenja Porat ne izgleda nešto drugačije i čišće, ne pomaže ni bura koja je zapuhala, a i okrenuo je kurenat pa se sav otpad i smeće nabilo još više između barki u Portu.

Količina izvađenog drveća iz mora govori kako u moru pluta zapravo jedna cijela šuma, no osim abnormalne količine drveća koja je izvađena more je prepuno tenisica, kabela, papuča, plastičnih boca, plastičnih kesa, gume i ostalih plastičnih proizvoda.  Ovo je zaista težak posao te na trenutak izgleda kao da nema kraja. No, i kad se izvadi sav krupni otpad iz mora, svo sitno smeće poći će jedino sa tramuntanom. 

Dok šetate Peskarijom zbog gustoće smeća u moru imate osjećaj da možete po moru i hodati, a kad probate štapom proći kroz more osjećate kako je malo dublje prepuno sitnog i krupnog drveća, a neki građani su komentirali kako neka izvađena drveća na nekim mjestima izgorena, pa se pitaju odakle su došla i jesu li to možda stabla s opožarenih područja? 

Kako Porat izgleda nakon današnje akcije čišćenja u kojoj je sudjelovala Čistoća i Udruga Porporela pogledajte u fotogaleriji. Bitno je napomenuti da koliko god smeća i otpada ima na fotografijama toliko ga je u par navrata već odvezeno kamionima Čistoće koji redovito dolaze i ispražnjuju kante koje se prekrcaju morskim otpadom. 

Akcija čišćenja se nastavlja i sutra, svatko tko želi pomoći može doći bilo kad tokom jutra ili dana u Porat i dati ruke djelatnicima Čistoće. 

Kako je i najavljeno jutros u 07:00 sati započelo je čišćenje Porta i Posata unatoč kiši. Djelatnici Čistoće tek sa šačicom odazvanih građana čistili su Porat, izvlačili krupne komade iz mora. Poznato lice koje smo mogli vidjeti na mjestu događaja bio je i Ljubo Nikolić(Srđ je Grad) koji je također došao pomoći pri izvlačenju krupnog otpada. Kako kažu nadaju se da če okrenuti na tramuntanu koja će ovo sitno smeće otpuhati dok sav krupniji otpad mogu oni iznijeti iz mora. 

-Došao sam kao građanin kako bih pomogao u čišćenju smeća koje je nanijela šiločina. Molimo Boga da zapuše tramuntana da odnese smeće, a krupno ćemo izvadit mi. Šteta što je došlo samo malo ljudi,  samo par nas iz Grada, ekipa s Porporele. Ne znam zašto se nije nitko pojavio, poslali smo po Facebooku, po medijima poruku. Do podne želimo izvući što više krupnog otpada iako je počela kiša, a ovo sitno neka nosi-kazao je Antonio Vučica, djelatnik Lučke uprave.  

Posao nije nimalo lagan te se oko vađenja drveća iz mora treba itekako potruditi, a potrebna je i fizička snaga. 

-Danas se Udruga Porporela organizirala da očistimo Porat od smeća koji je došao sa šilokom. Malo po malo, drvo po drvo je vanka. Svaki pomak je dobar. Također ovim putem molim sve ljude koji su u Gradu i koji vole ovaj Grad da dođu i da nam daju malo ruke-kazao je Vlaho Čejović, stanovnik Karmena. 

Kad promatrate trud građana i djelatnika gradskih komunalnih poduzeća kako izvlače krupni otpad rekli biste da nema kraja te da obavljaju sizifov posao, no zapravo nisu ni svjesni koliko su posla napravili te da je svako izvađeno drvo zapravo veliki korak naprijed jer na kraju kad pogledate bitno je tko je pokazao da je čovjek i da voli svoj Grad te unatoč kiši izašao čistiti Porat.  

Dobri ljudi bravo i hvala Vam!

 

U večernjim satima ispred dubrovačke katedrale dogradonačelnica Orlanda Tokić zapalila je treću ovogodišnju advetsku svijeću. 

Župnik župe Sv.Križa u Gružu fra Mihael Mario Tolj čitao je evanđelje o Ivanu Krstitelju i iza održao kratku propovijed. 

I ovaj put sve prisutne su nakon paljenja svijeće dočekale prikle i topli čaj od mente i šumskog voća. 

Tko je sve prisustvovao paljenju treće advetske svijeće pogledajte u fotogaleriji. 

Svi koji nisu jutros ili danas prošetali Peskarijom i nisu bili u mogućnosti vidjeti enormne količine smeća i nerazgradivog otpada u moru mogu kroz pregled fotogalerije. 

Kako je kazala dogradonačelnica Tokić dosad je izvađeno iz mora u Portu 50 kubika smeća, a sutra izjutra točnije u 07:00 sati počinje nova akcija čišćenja u Posatu ispod Revelina. 

Također, stariji Dubrovčani su kazali kako smeće šilok donese svake godine, ali ga nikad nije bilo u ovim količinama. 

Jutros su mnogi Dubrovčani u šetnji Peskarijom zatekli itekako neugodan prizor, prizor koji mnogi nisu vidjeli dugi niz godina. Porat je osvanuo pretrpan svakavim nerazgradivim smećem i otpadom, a kraj velikog mula mogla se vidjeti i mrtva ovca kako pluta već u stanju raspadanja dok je njen smrad bilo nemoguće ne osjetiti.  Šilok je uvijek donosio smeće u Porat i Posat no ni najstariji Dubrovčani ga  se ne sjećaju u ovoj količini. Sutra kreće akcija čišćenja te su osim gradskih tvrtki i vatrogasaca dobrodošli i građani da  pomognu ukloniti ove velike količine smeća i otpada. 

Upravo iz tog razloga dogradonačelnica Orladna Tokić sazvala je izvanrednu konferenciju za medije. 

-Povod konferencije je onečišćenje koje se dogodilo u našem akvatoriju i ispred stare gradske jezgre koji obuhvaća dio unutar stare gradske luke, prostor Banja i dio izvan stare gradske jezgre. To traje od srijede, a od tad je i naša gradska komunalna tvrtka Čistoća u pogonu. Dakle, zaposlenici Čistoće s jankama vade komade plastike, drveća. U četvrtak je to sve bilo sređeno, međutim novi val dogodio se s petka na subotu čega smo trenutno i svjedoci. Događalo se to i prijašnih godina no nikad u ovolikoj mjeri. Također prema jutrošnjim dojavama saznali smo da je more na plaži Banje izbacilo protubrodsku minu iz drugog svjetskog rata. Prema informacijama iz PU Dubrovačko-neretvanske ona je nekih 800 kg težine. Na teren su izašli policija, specijalna policija te vatrogasci koji su osigurali područje. Prema saznanjima u 14:40 ona je deaktivirana i izvađena su eksplozivna sredstva iz nje te će se tokom današnjeg dana ukloniti s plaže te će ta ista plaža koja je pod koncesijom nastaviti održavati. Njeni koncesionari će je nastaviti uređivati-kazala je dogradonačelnica Orladna Tokić te nastavila: 

-Akcija čišćenja mora ispred stare gradske jezgre točnije u Portu traje od jutros, Čistoća s kraja uklanja sve što je moguće. To nije jednostavno ručno uklanjati, a ne postoji mogućnost doći s brodovima s morske strane. Tu su i predstavnici Lučke uprave i drugih odgovornih za pomorsko dobro. Naši brodovi u našem akvatoriju koje imamo zbog jakog juga nisu u mogućnosti izaći ili zbog ograničenja motora-kazala je. 

Iz tog razloga je kako kaže Tokić donesena odluka da će se nastaviti ručno čišćenje, no već sutra u 07:00 sati pokrenuti akcija čišćenja ispod Revelina , na prostoru koja je pod upravom Luke Dubrovnik. Koordinirat će upravo Luka Dubrovnik skupa s vatrogascima te komunalnim tvrtkama u vlasništvu grada a to su 'Vrtlar' i 'Čistoća'. 

-To je dvadesetak ljudi s kamionom te jednim rovokopačem kojeg će jedna privatna tvrtka dati na posudbu da bi se moglo što više zahvatiti smeća iz mora te više manjih privatnih brodica koje će moći pristupiti smeću. Taj dio ,moramo znati, je teže dostupan zbog dva reda barki.  Barke će smeće gurati prema kopnu, a onda će se smeće s kopna uklanjati-kazala je Tokić. 

Također, Tokić je kazala kako se nadaju da daljnjih onečišćenja neće biti. Iako su stručni ljudi kazali kako se morske struje počinju okretati iz Grada se nadaju da će ubrzo okrenuti i na buru koja će itekako pomoći pri čišćenju na način da će dio izaći iz Porta, ali će i prestati dolaziti. No, kako napominje ono što se trenutno nalazi u Posatu morat će sami sanirati. 

-Radi se o koordiniranoj akciji  pod organizacijom Grada Dubrovnika i naših komunalnih odjela te komunalnih tvrtki Čistoća i Vrtlar. S naše strane je dosad učinjeno sve što se moglo učiniti i što je bilo potrebno, a sada smo se organizirali u ovim vanrednim okolnostima. Nadam se sutra s završetkom dana da će se očistiti i ovaj dio akvatorija-zaključila je Tokić. 

Smeća i otpada što je dosad izvađeno iz Porta doseže do 50 kubika, a pitanje je koliko će još smeća izvući. 

Svi građani koji ne mogu gledati ovoliku količinu smeća u Portu slobodno se sutra izjutra točnije u 07:00 sati mogu pridružiti raznim gradskim tvrtkama i pomoći im u čišćenju jer ovo nije nimalo lagan posao i svaka pomoć je dobrodošla. 

Danas, 16. prosinca održava  se tradicionalno Jugovo Božićno prvenstvo. Na bazenu u Gružu nastupaju sve plivačice i plivači kluba. Time se nastavlja lijepa tradicija, prava festa plivanja. Također, odlična prilika da djeca pokažu koliko su napredovali u godini na izmaku. Najbitnije od svega je da se svi odlično zabave u duhu Božićnih blagdana.

Dobrodošli su svi roditelji, bake, djedovi i prijatelji da dođu i podrže, a na bazenu čeka i Djed Božićnjak s punom vrećom slatkiša. 

Djelić atmosfere s s Jugovog Božićnog prvenstva pogledajte u fotogaleriji. 

 

Stranica 1 od 26
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…