INTERVJU/DUBRAVKO ČIKOR, DOBITNIK NAGRADE DSŠ ZA ŽIVOTNO DJELO: U ovom sportu sam našao sebe

1105

Možemo biti ponosni što je Dubravko Čikor naš sugrađanin. Čikor je pionir automobilskog sporta u Hrvatskoj, uzastopni je europski pobjednik na brdskim trkama, jedan je od čelnika hrvatskog automobilizma i predsjednik kluba Dubrovnik Racing. Nagrađen je Zlatnom plaketom, najvećom nagradom Hrvatskog auto i karting saveza i Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

Dubravko Čikor dobio je jučer nagradu Dubrovačkog saveza sportova za životno djelo. 

-Ova je nagrada uz onu koju sam dobio od Hrvatskog i karting saveza vrhunac svega što sam uradio kao pojedinac, ali i svih članova kluba, koji su sa mnom prošli kroz klub sve ove godine. Za nagradu su zaslužni svi, komentira nam Čikor.

Ne možemo izostaviti činjenicu kako je upravo automobilist Dubrovnik Racinga, Maro Franić proglašen za najboljeg sportaša Grada Dubrovnika u 2020.

Dao si puno ovom sportu, a što je taj sport dao tebi?

-Puno mi je značio, ne znam je li to do podneblja, ali kad pogledam rezultate i pojedince u posljednjih 40 godina, onda vidim kako smo utkali jedan dobar put mladima. Ono što nekome znači tenis ili nogomet, meni znači ovaj sport, tu sam našao sebe. Za razliku od nekih koji su se bavili automobilizmom i onda s tom pričom završili, ostao sam tu kao trener i predsjednik kluba. Upućujemo mlade u treninge, krojimo ekipu, kako bi klub bio u vrhu skoro svake godine.

Čikor kaže kako ni danas nisu dobili karting stazu za najmlađe ni u gradu ni u županiji.

-Imali bi sigurno 500 djece zainteresiranih za karting, savladali bi znanje u prometu, učili o sigurnosti za volanom, mi bi sigurno s djecom i omladinom odradili dobar posao, spriječili loše događaje na cestama. Potencijala imamo, čekamo bolje dane. Grad je u desetogodišnju strategiju uvrstio i adekvatnu karting stazu, a hoćemo li mi to dočekati, ostaje nam za vidjeti.

Koga vidiš kao nasljednika?

-Teško je to prognozirati,neki zaslužni ljudi poput Popovića ili Stahora koji su davno počeli u automobilizmu, ostali su upravi, suci su, neki su potpuno izašli iz te priče. Vidim Mara Franića, danas-sutra kada prestane voziti kao predsjednika kluba ili barem člana uprave. Svakako bih volio da se tradicija nastavi. Imamo jednu specifičnost, a to je šest mladih vozača koji su ljubav prema automobilizmu naslijedili od svojih očeva: Stijepo Manenica, Ivan Pulić, Maro i Đino Franić, Tonći Stahor i moja dva sina Dario i Hrvoje.

Uz to što je istaknuti hrvatski automobilist, Dubravko Čikor je branitelj iz Domovinskog rata i istaknuti član Udruge branitelja Dubrovnika. Otac i suprug, prijatelj, koji se danas bori s najtežom bolešću.

Ne sumnjamo kako će i ovu bitku uzbrdo, onu najtežu, dobiti.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *