INTERVJU/MATO FRANKOVIĆ: Očekujem prljavu kampanju, ali se ne mislim osvrtati na svoje protukandidate

1120

Mata Frankovića, aktualnog gradonačelnika Dubrovnika i saborskog zastupnika HDZ-a mnogi smatraju favoritom lokalnih izbora. Razgovarali smo s Frankovićem o GUP-u, radu Turističke zajednice, sezoni, azilu, nekretninskoj mafiji i o samoj izbornoj utrci.

Kampanja je već pomalo počela, mislite li da će biti korektna?

-Posljednje dvije kampanje za lokalne izbore bile su sve samo ne korektne. Pokušavalo me se maksimalno diskreditirati na osobnoj razini. Očekujem da će i ova kampanja biti jednako prljava. S moje strane nikad neću dozvolit bilo kakav prljavi način vođenja kampanje. Neću se osvrtati na svoje protukandidate. Ponudit ćemo građanima naš program i na osnovu svega onog što smo napravili u ovom četverogodišnjem mandatu tražit ćemo povjerenje za naredne četiri godine.

Pregovarate li o nekim mogućim koalicijama pred izbore?

-Vodimo brojne razgovore i kada dođe vrijeme na samom službenom početku kampanje prezentirat ćemo sve naše partnere.

Hoćemo li vidjeti neka nova lica na listama gradskog i županijskog HDZ-a?

-Sigurno je da će biti novih lica, ali i onih dokazanih te prepoznatih u javnosti.

Je li točno da dio HDZ-a ne želi vidjeti Jelku Tepšić kao vašu zamjenicu?

-To je potpuna neistina koju šire oni kojima jednostavno politički ne odgovara jedinstven HDZ pa su skloni izmisliti sve što je moguće samo kako bi nas pokušali oslabiti.

Što kažete na kuloarske priče kako s Markom Potrebicom niste u dobrim odnosima, kako objašnjavate njegovu izjavu kako nije čuo što je izrekao Orsat Zovko o plaćanju Dubrovačkoj televiziji?

-Marko Potrebica i ja smo prijatelji posljednjih 20 godina, sve ono što je izjavio Marko, a vezano za reket DUTV-a je potvrdilo moje navode. Sukladno uputstvima DORH-a nastavljam dalje sa privatnom tužbom. Nikad nikom u životu nisam dozvolio da me ucjenjuje i iznuđuje, tu priču neće nitko gledati. Nije najvažnija stvar na svijetu biti gradonačelnik, puno važnije od toga je imat čist obraz.

Brojni ljubitelji životinja su vam dali svoj glas i vjerovali kako ćete za vrijeme mandata izgraditi azil. Rečeni su neki rokovi, ali azila još nema, smatrate li kako ste na neki način iznevjerili glasače?

-Vjerujem da je dio glasača razočaran međutim, moja namjera cijelo vrijeme vezana za azil je bila iskrena. Preskočili smo sve prepreke i konačno pronašli adekvatnu lokaciju. Nadalje izradili smo sve potrebne dokumente za ishođenje građevinske dozvole i posljednje izmijenili smo GUP. Izmjene će uskoro stupiti na snagu i samim tim smo riješili sve barijere. Ono što je jasno na kraju mandata ćemo imati građevinsku dozvolu za azil i sve će biti spremno za početak gradnje.

Često spominjete nekretninsku mafiju, možete li nam reći o kome se zapravo radi i tko vam je prijetio i je li prijete još uvijek?

-Postoje institucije kojima se takva događanja prijavljuju. Ja svoj posao radim časno i pošteno. Promijenili smo GUP što automatski znači izbijanje milijuna eura iz špaga mnogih. No, zanimljivo je kako cijelo ovo vrijeme nitko ne postavlja pitanje zbog čega je GUP bio ovakav. Tko je krivac za GUP koji je omogućio maksimalnu devastaciju prostora?

Što očekivati od ove sezone?

-Turistička sezona će biti zahtjevna, puno stvari je sada poznato uspoređujući stanje sa prošlom turističkom sezonom. Siguran sam kako ove godine nećemo imati probleme poput stavljanja na crvenu listu od strane pojedinih zemalja. Od sredine lipnja kreće vrijeme oporavka, a mi smo kao i brojne ostale europske destinacije započeli sa oglašavanjima na našim ključnim emitivnim tržištima. Posljednjih godinu dana ni jedan grad u Republici Hrvatskoj nije imao marketinšku promociju u međunarodnim medijima kao Dubrovnik. Čak smo uspjeli i u trenutcima kada su nas Englezi stavili na crvenu listu iskoristiti to vrijeme i kroz brojne britanske medije poslati snažne poruke o Dubrovniku koji čeka na svoje tradicionalne goste Engleze. Nismo mi jedini bili stavljeni na crvenu listu u tom trenutku ali jesmo jedini koji smo to iskoristili na način da se još snažnije pozicioniramo na našim ključnim emitivnim tržištima.

Jeste li zadovoljni radom TZ Grada i Anom Hrnić?

-Sve što radimo, radimo koordinirano sa TZ om. Gdje je god to moguće da ja kao gradonačelnik mogu dobiti vidljivost i lakši ulaz u neke medije te da i na taj način promoviramo Grad to i radimo. Brojni intervjui poput CNN-a, ABC-a, Sky News-a, Daily Telegrapha sigurno su dodatno pomogli u promociji Grada dok istovremeno TZ sa svoje strane pokriva drugi segment promocije i marketinga.

Izrađeni su detaljni planovi promocije Grada za sezonu 2021. Svi segmenti ključnih tržišta su pokriveni i TZ je spremna za početak dodatne promocije Grada. Idemo i sa billboardima na ključnim emitivnim tržištima što do sada nismo radili, a po prvi put Londonom će se voziti autobus sa velikom slikom Dubrovnika. Koristit ćemo maksimalno googl ads, te društvene medije. Od samog početka krize sve aktivnosti radimo u suradnji sa Anom Hrnić. Ana je postala direktorica malo prije početka korona krize, na žalost nije uspjela posložiti sustav onako kako je to zamislila, trebalo se odmah prilagođavat novonastaloj situaciji.

Kako komentirate prozivanja Andra Vlahušića kako ste ušutkali Željka Raguža i Valentina Dujmovića?

-Žao mi je što gospodin Vlahušić misli da se neistinama može poentirati. Mislim da naši sugrađani sve vide i sve znaju. Nikad nikog u svom životu nisam ušutkavao.

Što kažete na prozivanja Mara Kristića kako ste frizirali podatke o gradskim financijama?

-Očito da moji politički konkurenti nemaju ideju, nemaju predizborni program pa su se odlučili služiti neistinama. Friziranje financijskih podataka je kazneno djelo, a to bi gospodin Kristić trebao znati. Grad Dubrovnik je financijski stabilan, sve svoje obveze uredno izvršava. Unatoč činjenici što smo u godinu dana izgubili 250 milijuna kuna prihoda, nastavili smo plaćati sva socijalna davanja, povećali smo broj stipendija, nastavili financiranje kapitalnih projekata i pomogli gospodarstvenicima sa više od 50 milijuna kuna pomoći te ujedno financijski pomogli Općoj bolnici Dubrovnik, kupili 5 respiratora, kupili 5 uređaja za pojačano ventiliranje koje olakšavaju COVID pacijentima disanje te smo i dalje financijski stabilni. Danas je na računu grada Dubrovnika 26 milijuna kuna, dok je na računu društava u vlasništvu grada više od 70 milijuna kuna. Brojni europski gradovi su u problemima, vidjeli smo u kojim problemima je i Grad Zagreb, a Dubrovnik unatoč svemu dobro stoji. Nalazimo se u najvećoj financijskoj krizi od drugog svjetskog rata. Nisam se nadao da će me oporba hvaliti, znao sam da neće, ali da će se služiti neistinama i podmetanjima to je ispod svake razine.

U našoj anketi iznenadio je Pero Vićan, mislite li da je to realno?

-Najbolja anketa su izbori.

Koga vidite u drugom krugu kao protukandidata?

-Ne razmišljam o tome.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *