INVESTITORI POKRENULI SPOR PROTIV HRVATSKE! Projekt golfa na Srđu ide na arbitražu

320

Razvoj Golf d.o.o i Elitech predali su Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, zbog projekta golfa na Srđu.

Na mrežnim stranicama ICSID-a navodi se samo kratka informacija o tome te da je zahtjev zaprimljen 6. rujna ove godine, piše jutarnji.hr

Elitech je osnivač tvrtke Razvoj golf, koja predstavlja investitora u projektu izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 12. listopada 2015. godine lokacijsku dozvolu za projekt golfa na Srđu podnositelju zahtjeva tvrtki Razvoj Golf u vrijeme kada je Vlada bila tehnička.
Dozvola je postala izvršna 23. listopada, a uključivala je izgradnju sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem (18+9 rupa), izgradnju vodoopskrbnog vodovoda (cjevovod i objekti) te rekonstrukciju javne prometnice od Jadranske magistrale (D8) do Bosanke.

Kako stoji u lokacijskoj dozvoli, tvrtka Razvoj Golf zahtjev je podnijela 31. srpnja 2015. godine, a između ostalog je utvrđeno kako se planirani zahvat provodi u skladu sa županijskim prostornim planom, PPU-om i GUP-om Grada Dubrovnika, kao i UPU-om Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug.

Protiv te lokacijske dozvole upravni spor podnijela je građanska inicijativa Srđ je naš. Ta inicijativa otpočetka se protivila realizaciji tog projekta, tvrdeći da je riječ o nezakonitom planu izgradnje projekta golfa na Srđu.
Isticali su, između ostaloga, da je u Prostornom planu predviđen sportsko-rekreacijski centar na Srđu koji bi trebao biti izgrađen u interesu građana, a kako je projekt nastajao, tako su rasli i apetiti investitora koji su se pritom mijenjali pa je tako 2003. projekt golfa na Srđu prikazivan u vrijednosti od 90 milijuna eura, da bi vrijednost u međuvremenu premašila milijardu eura, dok je u projektu golfa s tri predviđena terena i javnim sadržajima spao na jedan teren za golf, a sve ostalo postala je zona za gradnju apartmana i vila za prodaju.

Na Upravnom sudu u Splitu u veljači ove godine poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu, nakon što je u rujnu prošle godine ‘srušena’ Studija utjecaja na okoliš za taj projekt.

Naime, Upravni sud u Splitu donio je u rujnu prošle godine odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, na tužbu koju su 2013. godine podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i građanska inicijativa Srđ je naš.

Predstavnici tvrtke Razvoj golf odnosno investitora u projekt golfa na Srđu, primjerice Maja Brinar i njezin suprug, izraelski ulagač Aaron Frenkel, već su najavljivali mogućnost tužbe zbog tog projekta poručujući da ni nakon deset godina i uloženih 130 milijuna eura ne mogu pokrenuti projekt golfa na Srđu. Prema nekim medijima, vrijednost te tužbe procjenjuje se na 500 milijuna eura.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *