IZ DOLINE NERETVE: Cijene mandarina lete u nebo, urod za dvije trećine manji

176

Sredinom rujna trebala bi početi berba mandarina, no prema pouzdanim procjenama, ovogodišnji urod bit će otprilike trećina prošlogodišnjeg. Na tržištu bi se, kako kažu proizvođači, trebalo naći samo oko 30.000 tona neretvanske mandarine, što je za dvije trećine manje nego lani kada je bilo oko 90.000 tona.

Ipak, iako izuzetno visoke temperature usporavaju sazrijevanje, već je gotovo sigurno da će biti dovoljno ranih sorti mandarina. To bi trebalo značiti i višu prodajnu cijenu od prosječne.

“Kvaliteta mandarine trebala bi biti odlična pa bi, bez obzira na lošiji urod, ovo trebala biti solidna godina za proizvođače neretvanske mandarine. Cijene će biti znatno više i na razini onih pretprošle godine. Neće biti problema s beračima mandarina, ni tolikih troškova”, kaže Niko Kapović, nekadašnji direktor najvećeg otkupljivača neretvanske mandarine i jedan od ozbiljnijih proizvođača mandarina nakon odlaska u mirovinu.
Kapovića u dolini Neretve smatraju i jednim od najboljih poznavatelja tržišta za neretvansku mandarinu.

Prije dvije godine otkupna cijena ranijih mandarina bila je oko pet kuna po kilogramu, a prosječna cijena kretala se na razini otprilike 2,6 kuna. Usporedbe radi, prošle je godine otkupna cijena mandarine bila 1,18 kuna. Prema prvim procjenama, ove će godine od 15. listopada do 15. prosinca biti samo 15 posto količina mandarine u odnosu na isto vrijeme lani.

Prošle je godine u jednom razdoblju cijena bila niža i od kune pa se nije pokrio trošak branja, a zbog obilnog uroda nije bilo dovoljno berača. Ove godine očito neće biti problema s pronalaženjem berača jer je urod manji, plodovi će biti krupniji, a cijena otkupa veća. Međutim, iskrsnuo je veći problem jer bi se, prema svemu sudeći, moglo izgubiti nekoliko tradicionalnih tržišta. Proizvođači mandarine su se odmah nakon donošenja Pravilnika, kojim su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU, pribojavali odgovora susjednih zemalja, i to se očito i dogodilo tako da će i ovaj osjetno niži urod mandarina biti teže plasirati, piše neretvanski.com

“Ranih mandarina ima dovoljno, i to bi za proizvođače trebalo biti dobro jer će imati veću cijenu i manje troškove berbe. Ako bude čekala mjesec dana da bi se našla na policama trgovina ili na tržnicama u Srbiji, rana mandarina neće imati nikakvu cijenu, ali ni kvalitetu”, procjenjuje otkupljivač voća i povrća koji nije želio izići imenom i prezimenom u javnost jer kaže da ove godine, kao i nekoliko posljednjih godina, proizvođači neretvanske mandarine još ne znaju što će biti s takozvanim subvencijama za doniranje mandarina. Nemaju, kaže, nikakvu informaciju iz Ministarstva poljoprivrede. No, znaju da ni ove godine neće izvoziti u Rusiju.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *