Izložba Roberta Kralja ”Portreti iz Grada”

158

Otvorenje izložbe ”Portreti iz Grada” Roberta Kralja upriličit će se u srijedu, 17. srpnja 2019. u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 21 sat. Izložba je napravljena u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, udruge DART i Galerije Artur, a ostaje otvorena do 29. kolovoza 2019.

Egzaktan i dosljedan, razvijene opažajne i perceptivne kulture, a istovremeno pokretljiv i samosvjestan u svojoj stvaralačkoj razvojnoj krivulji, konstanta je dubrovačkog umjetnika i restauratora, Roberta Kralja čiji bi se novi opus crteža mogao sažeti kroz jednu osnovnu misao: slično u različitome. Ovoga puta, umjetnik se publici predstavio novim ciklusom crteža na manjim formatima papira koji je nedvojbeno sinteza njegovih dosadašnjih istraživanja i novopronađenih likovnih rješenja. Iako je Kralj restaurator po struci, svojim najnovijim ciklusom autor je pokazao zavidnu razinu crtačkog umijeća i svoj put ka zrenju u osnovnom likovnom mediju – crtežu na papiru.

Robertovi portreti dubrovačkih umjetnika: slikara, glazbenika, književnika, ali i svima nama dobro poznatih dubrovačkih „lokalaca“ nude užitak na visokoj perceptivnoj razini. Kralj u svojim portretima ne opisuje samo lice, već pokušava prikazati i narav portretirane osobe. 

Brojne Dubrovčane i Dubrovkinje umjetnik je ovjekovječio na svojim radovima (Viktor Šerbu, Josip Pino Trostmann, Luko Paljetak, Ivo Grbić…) u snažnoj i energičnoj maniri, vrlo ekspresivnog slikarskog rukopisa. Rezultati su zanimljivi i pomalo intimistički prikazi naših sugrađana s izravnom, figurativno – realističkom ikonikom. Ovaj ciklus Kralj je okrunio portretom nedavno preminulog dubrovačkog maestra, Đela Jusića, pritom odajući hommage jedinstvenom umjetniku koji je svoj neizbrisivi trag ostavio, ne samo na dubrovačkoj, već i hrvatskoj kulturnoj sceni.

Ovim ciklusom, dubrovački restaurator i umjetnik pokazao je svoju zrelost i neporeciv potencijal na djelu. Izložbom „dubrovačkih portreta“, Robert Kralj iskazao je vlastitu senzibilnost prema Gradu i njegovim sugrađanima te omogućio da njihova lica zauvijek žive, kako na papiru tako i u našim srcima!, piše u katalogu izložbe kojeg je pripremila povjesničarka umjetnosti i kustosica, Andrea Batinić Ivanković.

Robert Kralj rođen je 1968. godine u Dubrovniku. Tijekom školovanja je pohađao sate pripreme za likovnu akademiju kod profesora Josipa Trostmana, ali zbog ratnih okolnosti prekinuo je studij i dragovoljno pristupio Domovinskom ratu. Godine 2008. upisao je studij restauracije u Dubrovniku. Nakon završenog studija zaposlio se u Dubrovačkim knjižnicama kao restaurator papira gdje i danas radi. Do sada je imao četiri samostalne i nekoliko skupnih izložbi. Ilustrirao
je tri edukativna vodiča iz povijesti Dubrovnika u projektu “Pavlin i Đivov vremeplov” Dubrovačkih muzeja s kojima kontinuirano surađuje. Vodio je desetak i sudjelovao u mnogim likovnim radionicama u programu Dubrovačkih knjižnica i Dubrovačkih muzeja. Živi u Dubrovniku sa suprugom i četvero djece.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *