Jedanaesta Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

234

Jedanaesta Noć knjige organizira se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a obilježit će se i ove godine u Dubrovačkim knjižnicama. S obzirom na raspored školske godine i uskrsne praznike, ovogodišnja manifestacija Noći knjige trajat će od petka, 22. travnja do ponedjeljka, 25. travnja, a tema je sloboda  –  “knjiga kao prostor širenja slobode u nama i koja pomaže u istraživanju unutarnjeg i vanjskog svijeta”.

ogranku Lapad, u petak 22. travnja s početkom u 11 sati održat će se rođendanska zabava čitateljskog kluba Zumići, a u Znanstvenoj knjižnici u 18 sati (Ul. Cvijete Zuzorić 4, III kat) magistar prava i viši asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Mirza Hebib održat će predavanje na temu “Dubrovački statut i koncept slobode”. Imajući u vidu prigodno obilježavanje 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta, kao temeljnog pravnog akta dubrovačkog pravnog poretka, u fokusu predavanja bit će poredak i značaj Statuta, te sloboda kao pravni koncept. Prijave za predavanje vrše se na press.dkd@gmail.com.

Narodnoj knjižnici Grad, s početkom u 19:30 održat će se otvorenje izložbe radova na temu slobode, pod nazivom “U okvirima slobode”. Više autora predstavit će se s radovima u raznim likovnim tehnikama i pristupima. Također će biti izloženi i tekstovi pjesama na tu temu. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Maris Šišević.

ogranku Lapad, u subotu 23. travnja u 19 sati Dubrovačke knjižnice ugostit će Marinu Vujčić, jednu od najčitanijih hrvatskih suvremenih književnica. S autoricom romana Tuđi život, A onda je Božo krenuo ispočetkaMogla sam to biti ja, Susjed, Otpusno pismo (u suautorstvu s Ivicom Ivaniševićem), Pitanje anatomije, Pedeset cigareta za Elenu, knjige drama Umri ženski i knjige dnevničkih zapisa Stolareva kći razgovarat će se o njenom bogatom opusu kojim već godinama osvaja čitatelje raznih generacija. Prijave za književnu večer vrše se na lapad@dkd.hr.

U nedjelju, 24. travnja s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala, Dubrovačke knjižnice obilježit će sto godina od rođenja Vesne Parun prigodnom pjesničkom večeri “Okrilja ljepote” posvećenoj upravo ovoj pjesnikinji. Dubrovačke pjesnikinje Barbara Klepić, Diana Brkić, Mariela Marković, Slavka Jurić i Staša Aras podsjetit će na uspomenu na jednu od najpoznatijih pjesnikinja i književnica na našim prostorima. Prijave za pjesničku večer vrše se na informacijska.sluzba@dkd.hr.

Posljednji dan obilježavanja Noći knjige namijenjen je upravo najmlađima. U ponedjeljak, 25. travnja u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 16:30 održat će se pričaonica/radionica “Vinimo se visoko” za djecu od 6 do 12 godina, uz priču  “Ti si jedinstveno biće” Maxa Lucada. Na radionici će se obraditi tema Noći knjige – sloboda. Druga pričaonica/radionica “Bajkom oko svijeta” održat će se s početkom u 18 sati, a namijenjena je djeci od 4 do 12 godina.  Ovog puta bajka polaznike vodi u Ukrajinu, zemlju u kojima je stanovnicima oduzeta sloboda. Polaznici će izrađivati  ukrajinske zastavice i naučiti nekoliko riječi ukrajinskog jezika, kako bi ukrajinskim gostima na njihovom jeziku mogli poželjeti skoru slobodu i povratak svojim kućama. Za prisustvovanje na radionicama potrebno se prijaviti na djecji@dkd.hr.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *