Jeste li znali: Gradski vijećnici imaju pravo iznijeti neistine o drugima i vrijeđati druge osobe bez da za to odgovaraju!

627

Prema hrvatskim zakonima, vrijeđanje, izazivanje straha i osjećaja poniženosti kod građana, bilo kojim kanalom, kažnjiva je za počinitelje visokim novčanim iznosima. Kazneno djelo klevete čini onaj tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je činjenična tvrdnja neistinita. Kvalificirani oblik kaznenog djela čini onaj koji klevetu počini putem tiska, radija, računalnih sustava ili mreže, na javnom skupu ili na neki drugi način zbog čega je postalo pristupačno većem broju osoba, a kazna je novčana kazna od 500 dnevnih iznosa. 

Međutim, jeste li znali da se to ne odnosi na predstavnička tijela u lokalnoj samoupravi? To konkretno znači, da naši gradski vijećnici mogu prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samopuravi izvrijeđati, verbalno napasti i reći neistinu o drugom vijećniku ili bilo kojoj drugoj osobi i zato- NE ODGOVARATI. Ovim povodom razgovarali smo s dvije odvjetnice, koje su nam iznijele svoja pravna i osobna mišljenja.

“Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nedvojbeno je utvrđen imunitet članova predstavničkih tijela te je otklonjena svaka, kako kaznenopravna tako i građanskopravna odgovornost istih radi mišljenja, stavova, izjava i glasovanja iznesenih na sjednicama predstavničkih tijela.
Takvim zakonskom odredbom, u određenom dijelu, a vezano za postupanja članova na sjednicama tijela lokalne i regionalne samouprave dana su veća prava, tj. povlastice nego što zakon i Ustav garantiraju sabornik zastupnicima. Jasna je intencija zakonodavca u smislu zaštite osoba koje obnašaju javne dužnosti u predstavničkim tijelima da iste mogu vršiti neometano i u potpunoj slobodi prilikom iznošenja svojih mišljenja i stavova, međutim ukidanje bilo kakve odgovornosti istih dovodi do potencijalne zlouporabe navedene zakonske odredbe.
Navedeni problem kompromisno bi mogao biti riješen revidiranjem zakonske odredbe na način da se dozvoljava pokretanje građanske parnice za naknadu neimovinske štete radi povrede prava osobnosti protiv članova predstavničkih tijela gradova, općina i županija.” , kazala je mag.iur Doroteja Jurčić, iz Odvjetničkog društva Dragičević i partneri d.o.o. Zagreb.

Dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša o ovom slučaju kaže: “Hrvatski ustav jamči da smo svi pred zakonom jednaki,te da se svakom jamči pravna zaštita dostojanstva, časti i ugleda. Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi članovi predstavničkih tijela uživaju svojevrsnu zaštitu od kaznene i građanskopravne odgovornosti radi iznošenja svojih mišljenja stavova i izjava. Da li je to ispravno? Naravno da nije. Jer je to u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, pogodno zloupotrebama predstavnika vlasti da iznošenjem neistina te često vrlo kompromitirajučim izjavama dovode drugog u ponižavajući položaj a da pri tom za to ne odgovaraju.
Smatram da se zakon u tom dijelu treba revidirati, jer zakon treba biti jednak za svih i djelovati jednako prema svima, to je osnovni postulat pravne države.”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *