KAKAV DAN U BIH! Zbog Pelješkog mosta zaiskrilo između hrvatskih i bošnjačkih zastupnika, nisu se birale riječi!

324

Burna rasprava u četvrtak je podijelila zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine pred kojima se našlo izvješće ministarstva prometa i komunikacija BiH o gradnji Pelješkog mosta, no nikakvi zaključci nisu doneseni a nastavak rasprave zakazan je za 13. rujna.

Polemike začinjene različitim optužbama i predbacivanjima vodile su se uglavnom među bošnjačkim i hrvatskim zastupnicima pri čemu su prvi inzistirali na tvrdnji kako je gradnja mosta nedopustiva jer za nju nema formalne suglasnosti iz BiH dok su drugi tvrdili kako u projektu Pelješkog mosta nema ničega spornog kao i da je on i u interesu BiH jer rješava problem prometnog zagušenja u Neumu, piše Hina, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Dok je trajala rasprava na istom je tragu iz Sarajeva poslano novo pismo na adresu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija kojega su potpisali predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak polemizirajući s pismom kojega su Tajaniju  uputili njihovi zamjenici Šefik Džaferović i Safet Softić.

Krišto i Čolak su Tajaniju poručili kako su Džaferović i Softić protiveći se gradnji mosta iznijeli privatna stajališta koja ne odražavaju mišljenje državnog parlamenta BiH nego bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA). Džaferović je u raspravi na sjednici ponovno  inzistirao na tvrdnji da se gradnjom mosta Bosni i Hercegovini definitivno priječi nesmetani pristup otvorenome moru “i u tome je sav problem”.

“Mi se borimo za svoje pravo i sva je bit u tome. Pozivamo Hrvatsku i EU da ovo pitanje rješimo na taj način. Ovo se ne može rješiti drugačije nego na načelima Daytona”, kazao je Džaferović.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) kazao je kako se oko ovog pitanja stvorilo “puno magluštine” upozoravajući kako se, primjerice, nitko u BiH nije zainteresirao za luku Ploče koja je namijenjena upravo gospodarstvu njegove zemlje.

Podsjetio je zastupnike i kako je Vijeće ministara BiH 19. srpnja jednoglasno usvojilo stajalište po kojemu gradnja Pelješkog mosta ni na koji način ne prejudicira utvrđivanje granice na moru s Hrvatskom. Dvadesetak pretežito bošnjačkih zastupnika parlamentu je predložilo usvajanje deklaracije u kojoj se inzistira na tvrdnji da su gradnjom mosta bez službenog dogovora s BiH i uz neutvrđenu morsku granicu dovedena u pitanje suverena prava BiH na moru.

U deklaraciji o kojoj bi se tek trebalo glasovati stoji kako je BiH pomorska država s teritorijalnim morem i pravima koja iz toga proistječu sukladno Konvenciji UN o pravu mora odnosno pravom na pristup međunarodnim vodama uz režim slobodne plovidbe. 
Tijelima vlasti Hrvatske i EU upućen je poziv da prekinu sa svim postupcima kojima se dovode u pitanje suverena prava BiH na moru.

“Pozivamo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralno rješenje sa Hrvatskom odnosno EU poduzmu sve nužne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru što uključuje pokretanje procedure za izlazak iz privremenog ugovora o granici između BiH i RH, donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama”, stoji u zaključku deklaraciji.

HDZ-ov zastupnik Predrag Kožul podsjetio je pak na zaključke Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS)  kojima je ocijenjeno da je Pelješki most od interesa ne samo za Hrvatsku nego i za Neum i cijelu BiH jer rješava ozbiljne prometne, gospodarske i ekološke probleme koji opterećuju područje Hercegovine.

Problematiziranje gradnje Pelješkog mosta Kožul je opisao kao “nepotrebnu i štetnu političku harangu” koja BiH trajno drži zarobljenim u različitim sukobima.

Njegov stranački kolega Nikola Lovrinović kazao je kako Hrvatska gradi most a ne zid dodajući kako je najgore u cijelom ovom slučaju to što se pokazalo kako u ime države može nastupati tko god želi i to bez ikakvih posljedica.
Iako protivnici gradnje Pelješkog mosta i neki bošnjački zastupnici poput neovisnog Sadika Ahmetovića upozorili su kako su polemike o ovom pitanju potpuno neproduktivne.

“Sigurno je da je ovo tema koja je znatno narušilča dobrosusjedske odnose Hrvatske i BiH a siguran sam da to nije u interesu niti jedne zemlje a istodobno kompicira odnose između dvaju naroda u BiH”, zaključio je Ahmetović konstatirajući kako je inflacija različitih pisama potpuno suvišna jer je jasno da iz svega toga nije proisteklo nikakvo stajalište Vijeća ministara niti je izvršna vlast u zemlji u stanju bilo što poduzeti.

Zastupnici iz srpskih stranaka pozvali su na razumno ponašanje ističući kako odnose s Hrvatskom ne bi trebalo pogoršavati i da se gradnja mosta za Pelješac ne može spriječiti ali bi trebalo inzistirati i na gradnji mosta preko Save kod Gradiške na što se čeka godinama a od vitalnog je značenja za BiH.

“Što god učinili mi nećemo spriječiti Hrvatsku da izgradi Pelješki most”, zaključio je zastupnik Momčilo Novaković dodajući kako to neće promijeniti nikakve deklaracije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *