Kako putovati na ekološki prihvatljiv način?

216

Kako putovati na ekološki prihvatljiv način

Gotovo 30 posto stakleničkih plinova u Europskoj uniji uzrokuje promet. Vozeći se automobilima i drugim prijevoznim sredstvima svakodnevno onečišćujemo zrak i utječemo na povećanje emisije CO2! Svatko od nas može malim promjenama pridonijeti očuvanju naše planete i boljoj budućnosti naše djece. Jedna od njih je – putovati na ekološki prihvatljiv način.

U nastavku pročitajte kako smanjiti emisiju stakleničkih plinova na putovanju, kakav smještaj odabrati i kako pridonijeti zelenom turizmu.

Koristite javni prijevoz

Glavni zagađivači okoliša, kad je promet u pitanju, osobna su vozila koja čine 60,7 posto ukupnih emisija CO2 iz cestovnog prometa u Europi. Kad im pridružimo zračni promet koji čini 13,4 posto zagađenja, jasno je da je vrijeme da se prilikom planiranja svakog putovanja bolje odlučiti za alternativni način prometovanja.

Na malim relacijama je najzdravije i najčišće hodati, no ako vam je posao predaleko od kuće i morate koristiti automobil, a putovanja se ne želite odreći, postoje načini na koje ćete smanjiti svoj ekološki otisak.

Smanjite korištenje osobnog automobila

Svaka litra goriva koja izgori u vašem automobilu ispusti više od 2 kg CO2, što znači da jedan spremnik goriva u prosjeku ispusti više od 100 kg CO2 u atmosferu! Ako se ne možete odreći automobila, pokušajte barem s kolegama s posla koji žive u vašoj blizini organizirati carpooling ili barem dvaput tjedno koristite javni prijevoz.

Prilikom vožnje automobilom izbjegavajte nepotrebna kočenja i ubrzavanja i redovito održavajte gume jer time smanjujete potrošnju goriva, a time i ispuštanje CO2 u zrak. Pri kupovini novog automobila odaberite onaj s manjom potrošnjom goriva. Svi proizvođači automobila dužni su prikazati emisiju CO2 u svojim autosalonima i reklamama.

Imate li mogućnosti, nabavite električno vozilo koje smanjuje zagađenje okoliša ne samo korištenjem električne energije umjesto fosilnih goriva i proizvodi znatno manje zagađenja bukom.

S europskim prosjekom od 1,7 putnika po automobilu, drugi oblici prijevoza, poput autobusa, trenutno predstavljaju čišću alternativu. Na kratkim relacijama automobil zamijenite zdravijim bicikliranjem ili hodanjem. Time nećete samo pomoći okolišu, već i svom zdravlju!

Vozite se vlakom

Kada se vozite vlakom, umanjujete emisiju CO2 za tri puta! Osim toga, vlak je odličan izbor ako želite uživati u predivnim krajolicima i istinski doživjeti zemlju kroz koju putujete.

Istražite alternative za avionski prijevoz

željeznički i pomorski promet su oblici motornog prometa s najnižim emisijama ugljika. Kada je moguće, putovanje avionom zamijenite vlakom ili brodom. Avion je brži, ali putovanje vlakom ili brodom može biti posebna avantura, naravno ako vam se ne žuri stići na odredište.

Boravite u smještaju s ekološkim certifikatom

Bilo da ste u Hrvatskoj ili putujete izvan granica, biranjem smještaja s eko certifikatom podržavate zeleni turizam. Ako iznajmljivač i ne posjeduje certifikat (imaju ga doista rijetki) provjerite trudi li se da njegov smještaj bude održiv. Primjerice, koristi li obnovljive izvore energije poput solarnih panela, je li mu objekt energetski učinkovit, koristi li kišnicu i reduktore za slavine, štedne žarulje i ekološke proizvode za čišćenje, reciklira li otpad, potiče li bicikliranje i konzumaciju domaće, autohtone hrane – sve su to kriteriji po kojima možete odabirati svoj smještaj. Svoju održivu destinaciju za sljedeći odmor možete potražiti i na nekoj od internetskih stranica poput ecobnb.

Kupujte eko proizvode

Na putovanju uvijek birajte proizvode lokalnih proizvođača: od lokalnih namirnica koje promoviraju određeno podneblje do kupnje suvenira. Radije se odlučite za rukotvorine nego za neku jeftiniju plastičnu varijantu najčešće uvezenu s istoka.

Pazite na otpad i uštedu energije

I na putu se ponašajte kao kod kuće: umjesto jednokratnih boca i vrećica ponesite vlastite boce i platnene vrećice. Ne bacajte otpad u prirodu. Radije se tuširajte jer tako trošite manje vode. Pripazite da ugasite svjetlo, klimu ili grijanje prilikom izlaska iz sobe.

Putujte održivo i sigurno

Uz usvajanje održivih navika na putovanju, savjetujemo vam da prije svakog putovanja ugovorite putno osiguranje. Ako se na vrijeme informirate o svim rizicima znatno ćete smanjiti posljedice nepredvidivih događaja. Svaki od njih vas bez osiguranja može skupo koštati. Uz zdravstveno putno osiguranje koje pokriva liječničke troškove u inozemstvu u slučaju ozljede ili oboljenja, možete posebno ugovoriti i pokriće liječenja bolesti koje nastanu za vrijeme putovanja, a posljedica su epidemije COVID-19.

PROMO

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *