Kako sprijateljiti psa i mačku?

467

10 savjeta kako sprijateljiti psa i mačku

Rat između pasa i mačaka je vječna tema rasprave. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju različite primjere, pas i mačka mogu biti prijatelji, mogu proganjati jedan drugoga ili se jednostavno samo ignoriraju s poštovanjem. Ne moraju se automatski boriti. Njihova sposobnost zbližavanja ovisi o tome kakva su imali prijašnja iskustva s drugom vrstom. Njihovi komunikacijski stilovi se previše razlikuju što može dovesti do zabune, npr. pas kada maše repom pokazuje sreću i žudnju za igrom, dok mačka maše repom kada je ljuta ili nezadovoljna. Možete im pomoći tako da udovoljavate interesima i mačke i pasa. Ovdje je 10 savjeta kako da uspijete u tome.

1. Promičite pasju ljubav i bliskost s malim mačićima

Budući da štenci i mačići nisu imali prijašnja ‘loša’ iskustva jedni s drugima, oni će se lakše prilagoditi nego stariji kućni ljubimci. Tako da ima smisla, ako želite imati jedno od njih, uzmite ih kao mladunčad. Oni će formirat vezu ako odrastaju zajedno. Ipak, na jedno se mora paziti, štene može biti grubo u igri s mačićem, jer je štene veće. Uvijek ih nadzirite, pa čak i ako je to sve prijateljski, mačić može signalizirati da se više ne želi igrati, dok energično štene bi se još igralo, pa ga njegova aktivnost može zbuniti. Naučite štene dok se igra neka hvata igračku, a ne mačića, i to će mu u budućnosti pomoći da ne povrijedi manje životinje.

2. Napravite pravi odabir

Idealan par su mačka koja je znatiželjna, ali nema strah od pasa, i pas koji ima barem površno poznanstvo s macama. Bez obzira što ste posvojili ljubimca, spasilačke organizacije i skloništa za životinje će vam rado pomoći kako bi odabrali najboljeg kandidata, na temelju povijesti i osobnosti životinje koje odabirete i one koja je kod kuće. Mačke koje su lutalice i koje trebaju biti socijalizirane mogu biti opasnost za psa, jer su navikle vidjeti psa kao neprijatelja. I neki psi kao što su terijeri, lovački i stočarski pasi, ne bi trebali živjeti s mačkama. Njihovi nagoni, lovljenje i ubijanje plijena će ugroziti mačku koja im izgleda kao plijen.

3. Usporite uvod

Mačke su teritorijalne i ne vole promjene, tako da je postupno podizanje još jednog kućnog ljubimca najbolja metoda za očuvanje mira. Potrebno je strpljenje, jer je uvođenje faza koja može trajati nekoliko dana, tjedana, a kod nekih slučajeva i duže. Nemojte prisiljavati životinje da budu zajedno. Govorite mekim tonom sa objema životinjama i provodite kvalitetno vrijeme sa svakom životinjom u svojim odvojenim prostorijama, ne zanemarujte ih i dajte im dodatnu pažnju. Dopustite svakoj životinji kratkotrajni boravak u neutralnoj sobi i postupno im povećavajte izloženost, kako bi im dokazali da ima prostora i za više od jednog kućnog ljubimca.

4. Upoznajte svog cimera

Držite vašeg psa na uzici u prvim sastancima s vašom mačkom, kako ne bi postao agresivan, čak i u igri, tako možete ograničiti njegove pokrete i smireno ali čvrsto ga opominjati. Ako je istreniran, zapovjedite mu da ostane ležeći dolje. Držite razmak između pasa i mačke i dopustite joj da pobjegne psu ako ona to želi. Također možete postaviti životinje jedna nasuprot drugoj, ali im nemojte dopustiti da im se dodiruje nos, ili bilo koji drugi način bliskog kontakta. Neki vlasnici kućnih ljubimaca stave macu ili psa u sanduk ili kavez da ga drugi ljubimac može njuškati i kružiti oko životinje. Neke mace ili psi mogu biti uznemireni kod takvog načina jer se osjećaju zarobljeno dok ih drugi ljubimac njuši.

5. Pružite im sigurno utočište

Mačke, s obzirom na novi dolazak ili trenutno prebivalište, trebaju imati svoje sklonište barem na nekoliko dana, po mogućnosti u sobi s vratima ili iza vrata kućnog ljubimca. To bi područje trebalo biti zabranjeno za pse. U tu sobu im stavite kutiju za nuždu, hranu i vodu, igračke i krevetić. Vaša mačka će se osjećati sigurnije kada zna da može pobjeći od nepoznatog iskustva sa upoznavanjem pasa.

6. Pomiješajte mirise sa senzibilitetom

Životinje se upoznaju kroz miris, a ne sastankom licem u lice. Čak i prije nego vide jedni druge, možete pomoći tako da jedni drugog upoznaju preko mirisa. Nježno trljajte majicu, čarape ili ručnik preko psa i stavite ih u blizini mačje hrane ili kreveta. Nakon nekoliko dana, robu s mirisom psa trljajte po mački, kako se bi se udružili njihovi mirisi. Za vašeg psa obrnite postupak. Nudeći mirise i pasu mački, prihvaćanje će te im učinit manje stresnim, i neće misliti za drugog ljubimca da je stranac.

7. Osigurajte privatnost kutije za obavljanje nužde

Mačkina kutija bi uvijek trebala biti na mjestu gdje pas ne može doći. Ako je pas ometa dok obavlja ‘svoj posao’, može napustiti tu kutiju, i obaviti to negdje u kući gdje se osjeća manje ugrožena. Psi imaju jednu groznu naviku, a to je da oni mogu nekad i prigrist mačkin sadržaj u kutiji i to im je zapravo jako ukusno (to je dobar razlog da nikada ne ljubite svoga psa ili pustiti da vam liže lice). Najjednostavnije rješenje da se to ne dešava je staviti kutiju mačke gdje je premalo prostora za psa. Budući da se mačke mogu kretati u tami, dok psi ne mogu, možete kutiju staviti u zamračenu prostoriju.

8. Redovito režite kanđe mačkama

Ako se mačka osjeća ugroženom ili pod stresom, može upotrijebiti kanđe i ozlijediti psa. Dakle trebalo bi ih se povremeno odrezati, pa onda ne bi bilo pogubno za psa, posebno tijekom prvih sastanaka. Ali nemojte im nikad uklanjati kanđe kirurškim putem jer je to jako bolan postupak, a i zbog toga se mogu osjećati bespomočno.

9. Ponudite im odvojene zdjelice za hranu

Svaki ljubimac bi trebao jesti neometano, tako bi im trebali postaviti zasebna mjesta za hranjenje. Hranu za mačke možete postaviti na povišenoj površini kako psi ne bi mogli to doseći. S nutricionističkog gledišta mačke i psi nisu isti. Većina mačaka ne voli pasju hranu, a psima je visokoproteinska i masna mačja hrana jako privlačna i ukusna. Redovita konzumacija mačje hrane kod pasa može dovesti do prehrambene neravnoteže i debljanja.

10. Nadajte se pravom prijateljstvu, ali bude zadovoljni i s površnim poznanstvom.

Možda želite gledati takav film da su neodvojivi prijatelji, ali pasja odanost i mačja ljubaznost se ne može gurati i oni neće glumiti ljubav. Svaki od njih ima vlastite igre, navike. Ali ako bi pas bio dobro obučen, te postaviti mački visoku ljestvicu, možda bi se i mogla stvoriti atmosfera u kojoj bi prijateljstvo moglo rasti. Na kraju mogu prihvatiti jedan drugoga, a kod nekih se mogu razviti i prave simpatije.

macke.com
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *