Kineski konzorcij koji bi trebao graditi Pelješki most osam godina bio na crnoj listi Svjetske banke!

502

Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), koju je Hrvatska izabrala za gradnju Pelješkog mosta, osam je godina provela na crnoj listi Svjetske banke zbog sumnjivih i koruptivnih poslovnih praksi. 

 Od 2009. do siječnja prošle godine CRBC – kao i China Communications Construction Company (CCCC), koja je nastala spajanjem CRBC-a i još nekoliko građevinskih tvrtki – bile su kažnjene zabranom sudjelovanja u svim građevinskim projektima koje (su)financira Svjetska banka zbog sumnjivog poslovanja na Filipinima 2002. godine. CRCB se natjecao za sudjelovanje u gradnji i popravci mreže cesta na Filipinima u projektu pod nazivom National Roads Improvement and Management Project (NRIMP 1), a prema istrazi Svjetske banke kineska se kompanija dogovorila s dvije filipinske i jednom korejskom tvrtkom da ponude dampinške cijene tijekom prve faze natječaja za NRIMP 1, koji je imao budžet od 33 milijuna dolara.

Istraga Svjetske banke pokazala je da se CRBC bavio “prevarantskim poslovnim praksama” u svojim prijavama za javne natječaje, što ipak nije spriječilo neke države u Aziji (npr. Filipini i Malezija) i Africi (npr. Zimbabve) da posluju s ovom kineskom građevinskom megatvrtkom, koja je u većinskom vlasništvu kineske države. No, riječ je o projektima u koje nisu bila uključena sredstva Svjetske banke. CRBC je pak sve optužbe Svjetske banke demantirao, ali nije uspio dokazati da je njihova odluka pogrešna i da je trebaju povući.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *