Kirovljeva baletna potraga za ljudskom biti – „Derviš i smrt“ na 69. Igrama

345

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split prvi put u povijesti gostuje na Dubrovačkim ljetnim igrama, a festivalskoj publici predstavlja se svojim lanjskim uspješnim naslovom „Derviš i smrt“ prema romanu Meše Selimovića u koreografiji Igora Kirova, u četvrtak i petak, 9. i 10. kolovoza s početkom u 21.30 u parku Gradac.

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf sa svjetskom karijerom te trenutni ravnatelj Baleta HNK Split Igor Kirov, jezikom plesa uspio je dočarati svijet metafizičkog, mističkog Selimovićeva „Derviša i smrti“, čas svođenja računa sa životom i svijetom u kojem suštinska pitanja i odgovori uvijek ostaju nedohvatni. U tome mu je pomogla sjajna autorska ekipa: libretist Sašo Dimoski, skladatelj Goran Bojčevski, kostimograf Aleksandar Noshpal, scenograf Slaven Raos, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić te oblikovatelj zvuka Petar Ivanišević. U naslovnoj ulozi derviša Ahmeda Nurudina nacionalni je prvak Tomislav Petranović koji je kazao da se radi o najzahtjevnijoj ulozi koju je ikada plesao, a da je iskusni baletan Petranović tom zadatku i više nego dorastao svjedoči dodijeljena mu Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju baletnu mušku ulogu u 2017. godini.

O pripremi ove koreografije, Kirov je zapisao kako je Derviš simbol duše koja transcendira sve geografske i religijske i uopće, sve vanjske odrednice, nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru. „Svojom koreografijom pokušavam zaroniti iza toga, u podsvjesno, u potragu za ljudskom biti. (…) Moj je zadatak kao koreografa prikazati suočenje s vlastitom dušom i pokušaj oslobođenja duše, što bi u konačnici, kad svi zastanemo i udahnemo, svakome trebalo biti cilj“ zaključio je Igor Kirov.

Balet splitskog HNK „Derviš i smrt“, praizveden lani na Splitskom ljetu, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama imat će dvije izvedbe, 9. i 10 kolovoza, u parku Gradac, s početkom u 21.30. Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati, gdje svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% za kupnju ulaznica. Upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: sales@dubrovnik-festival.hr ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *