KNEZ REPUBLIKE PORPORELE NIKŠA JELČIĆ ČILE: “Puk je zabrinut, jer nema kneginje, pa sam krenuo djelovati u tom pravcu”

1127

-Imamo kneza, živjela Republika Porporela! vikalo se prije gotovo 15 dana kroz Grad, kada je Nikša Jelčić Čile zasjeo na tron četvrti put zaredom. To se prvi put dogodilo otkad je Republike. Četvrti mandat, a i da sin naslijedi oca, jer je podsjetimo, Miroslav Jelčić Čile bio prvi knez Republike Porporele.

-Do četvrtog mandata je došlo jer sam u trećem obećao blagostanje, jastoge i bifteke svaki dan, pojašnjava nam Čile.

Kakva je situacija s glazbom na Porporeli, jesu li dozvoljeni viši decibeli i što je s kuferima na rote?

-Mi decibele reguliramo na 50, osim za inauguraciju kad je unlimited. Što se tiče vatrometa, tu praksu nemamo. Još od prvog kneza, pokojnog Čileta 2006., nema bakljade ni upotrebe bilo kojih pirotehničkih sredstava.

Uvijek obiđeš i obitelj Hajdari.

-To sam uveo jer su najpoštenija familja u Gradu. Neće domaćem čovjeku da naplate sladoled. Osjećao sam tu moralnu obavezu, da to učinim.

Ne zaboravljate ni našega brica, pokojnog Hrvoja Čikata. Ima li više takvih mjesta u Gradu, kao što je bila njegova “butiga”?

-Mislim da nema. Ima par mjesta još đe se domaća čeljad sastaje, a to je Klub invalida, Klub pomoraca, eventualno Micro i Trojić. Tu se još držimo..

Jesi li ikad mislio kako ćeš naslijediti Čileta seniora?

-Imam lijepe uspomene na te godine. Nisam mislio kako ću ga naslijedit, dok nisam vidio testamenat. Stara garda, to su bili uhljebi i prevaranti, a Republika je bila puna korupcije, tako da testamenat nije došo do mene sve do 2018. Edi Jertec je našao testamenat i predo ga meni. To je bilo prvi put u povijesti Republike da mjesto kneza netko naslijedi od oca. Bilo je to 2018., kada sam imao svoju prvu inauguraciju.

Blagostanje je kaže nam Čile, nastupilo tijekom trećeg mandata. Za to je trebalo vremena, a četvrti put je izabran, jer je puk bio zadovoljan.

Kako je ustrojena Republika?

-Ispod mene je Đivo Knego, predsjednik Senata i predsjednik Udruge Porporela. Mi smo glava Republike. Sve drugo je puk i svatko ima pravo reći što god hoće, svatko nam se ima pravo obratit i reć što ne štima. Ali, od trećeg mandata nitko nam se ne obraća, znači nema nikakvih problema.

-Imam i tajnu službu koja osluškuje puk. Zovem ih “Ekipa od kantuna”. Donijeli su mi vijest da je puk zabrinut jer je knez u četvrtom mandatu, a nema kneginje. To je došlo do mene, već drugi dan ovog mandata. I ja sam se zapitao: Što se događa? Kneginja mora bit posebno odabrana ni bilo kakva. Krenuo sam djelovati u tom pravcu..Angažirao sam bračnog savjetnika, Gorana Žuvelu koji je bio odvjetnik i ministar obrane mom pok ocu, prvom knezu, Miroslavu Jelčiću Čiletu.

Knez nam kaže kako nije ispunio jedno obećanje još iz prvog mandata.

-Obećao sam most do Lokruma, da nam kruzeri ne prolaze i ne zagađuju more. Tu smo u sporu s Matom Frankovićem i Gradom Dubrovnikom. Trudim se, ali vidit ćemo..To ćemo ostaviti za neki drugi mandat.

Čile kaže kako se ima namjeru kandidirati i za svoj peti mandat. Koga vidiš za svog naslijednika?

-Trenutno ne vidim nikoga. Nezamjenjiv sam i knez sam na neodređeno vrijeme, mislim da ću bit doživotno, ko Tito.

 

 

 

 

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *