“Koliko su gradska i županijska vlast učinile po pitanju skrbi o životinjama? Dovoljno je popeti se na Žarkovicu!”

468

MOST-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika Maro Kristić dotaknuo se problema zdravstvene skrbi kućnih ljubimaca u Dubrovniku. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Koliko su gradska i županijska vlast svih ovih godina malo učinile po pitanju skrbi o napuštenim životinjama ne treba posebno isticati. Dovoljno je popeti se na Žarkovicu i vidjeti u kakvim uvjetima djeluje sklonište i s kakvim se sve izazovima suočavaju volonteri u takvim neljudskim uvjetima. Složit ćete se, u pitanju je civilizacijska sramota. No, ovom prigodom želimo aktualizirati jedno drugo, iznimno važno pitanje koje se također tiče brige o životinjama.

Naime, prošlo je više od 15 godina otkako je u Dubrovniku zatvorena veterinarska ambulanta koja je djelovala u okviru sustava državne skrbi o životinjama u kojem je ta usluga bila značajno jeftinija i samim time dostupnija vlasnicima životinja. Odlaskom veterinara u mirovinu, a i rušenjem zgrade u kojoj se ambulanta nalazila završila je priča o takvom obliku pružanja veterinarskih usluga u našem Gradu. Tako danas u Dubrovniku postoje tri privatne veterinarske ambulante koje se bave pružanjem usluga zdravstvene zaštite kućnih ljubimaca te one djeluju kao svaka druga privatna praksa, u skladu s tržišnim uvjetima.

Koliko god se naši dubrovački veterinari privatnici iznimno trudili izaći u susret vlasnicima kućnih ljubimaca, cijene njihovih usluga diktira tržište, i kao takve predstavljaju veliki izdatak, ali i problem mnogim našim sugrađanima, jer na žalost, kao i kod ljudi, tako i kod životinja u zadnje vrijeme svjedočimo velikom porastu malignih, autoimunih i kroničnih bolesti. Radi navedenog je i liječenje njihovih ljubimaca mnogima od njih preskupo i samim time nedostupno, dok za bilo kakve specijalističke preglede zbog ne postojanja takve razine usluge u Gradu naši sugrađani ih moraju voditi u druge hrvatske gradove što im predstavlja dodatni trošak. Dežurni veterinar u Dubrovniku ne postoji pa u žurnim slučajevima vlasnici životinja moraju zvati jednog od tri privatna veterinara, što dovoljno govori o razini usluge koja je daleko od standarda koji bi trebao biti prisutan u 21. stoljeću u gradu koji se često dići brojnim civilizacijskim dostignućima. Primjerice, u cijelim Konavlima ne postoji veterinar koji može pružiti skrb malim životinjama pa ih za bilo kakvu ozbiljniju intervenciju treba voziti u Dubrovnik.

Svjesni činjenice da je financijska snaga naših sugrađana usljed gospodarske krize uzrokovane širenjem zaraze korona virusom znatno smanjena te da je uzdržavanje životinja na žalost preraslo u jedan oblik luksuza smatramo da su gradska i županijska uprava dužne napraviti sve kako bi uslugu zdravstvene skrbi o životinjama približili potrebama i financijskim mogućnostima svih njihovih vlasnika .Ujedno smo mišljenja da je kako ljudima, tako i životinjama odnosno njihovim vlasnicima potrebno omogućiti i drugi oblik zdravstvene skrbi u vidu ambulante koja djeluje u okviru državnog sustava. Time bi, uz ovakvu mogućnost izbora usluga zdravstvene skrbi o kućnim ljubimcima postala cjenovno prihvatljiva i dostupna svim njihovim vlasnicima, a to bi zasigurno bilo i od pozitivnog utjecaja na udomljavanje napuštenih životinja sa Žarkovice pa bi broj udomljenih i sretnih kućnih ljubimaca bio puno veći.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *