KOLIKO VRIJEDI I KAKO DO NJE? Evo što trebate znati o covid potvrdi

980

Nakon što je Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde, na javnoj informativnoj mrežnoj stranici za EU digitalne COVID potvrde u RH objavljeno je tko i na koji način može zatražiti covid putovnicu od 1. lipnja.

Stoji tako kako EU digitalnu COVID potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, a ista se može zatražiti putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je također može dostaviti elektroničkim putem.

Ona će u svim oblicima sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde, a može se koristiti ili isprintana ili u elektronskom obliku.

Tko može dobiti potvrdu?

Potvrdu mogu zatražiti osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, a ista će biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.”Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja”m pojašnjavaju pa dodaju kako je isti princip i za one koji su trenutno cijepljeni jednom dozom Pfizera i Moderne. Njima će potvrda biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva dok će osobama cijepljenima AstraZenecom ista vrijediti 84 dana.

Nadalje, potvrdu može preuzeti i osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa, a koji nije stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa. Potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.

Naposljetku, i osoba koja je preboljela covid-19 može dobiti potvrdi 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa, a vrijedi 180 dana od datuma  prvog pozitivnog PCR testa.

Više informacija možete dobiti ovdje!

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *