Koncert Pauline Đapo i Stefani Grbić u Saloči od zrcala

676

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak, 23. svibnja s početkom u 20 sati u Saloči od zrcala održat će se koncert pod nazivom Hrvatska vokalna lirika sopranistice Pauline Đapo i  pijanistice Stefani Grbić

Glazba je najbolji način kako zapisati i iskazati osjećaje, a glazba u kojoj je glas vodeći instrument jest najiskrenija. Ljudski glas ima mogućnost postići izražajnu osjećajnost koja na jedinstven način dopire do samog slušatelja i njihovog srca.

Solo pjesme oduvijek su bile najljepši način donošenja poezije publici, a kako najljepše prikazati hrvatsku poeziju nego pjevom. Spojem prekrasnih stihova i glazbe, pjevajući o ljubavi, prirodi i rodnom kraju odvest će sve prisutne u neku drugu sferu gdje će se u potpunosti prepustiti prekrasnim i moćnim notama uz glas sopranistice Pauline Đapo. 

Na koncertu će se izvesti solo pjesme za ženski glas koje predstavljaju bogatu i jedinstvenu hrvatsku vokalnu baštinu koju su ostavili skladatelji poput Josipa Hatzea, Ivana pl. Zajca, Blagoja Berse, Dore Pejačević, Jelene Pucić – Sorkočević, Krešimira Magdića, Đela Jusića i dr.

Paulina Đapo, (Dubrovnik, 1990.), glazbeno obrazovanje započinje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku kod prof. Dubravke Hilje. Daljnju glazbenu naobrazbu nastavlja u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vlatke Oršanić. Pohađala je i brojne seminare kod vrsnih pedagoga (Snježana Bujanović-Stanislav, Tihana Herceg Ivšić, Cornelis Witthoefft, Breda Zakotnik, Georgia Dias, Marie Helle, Olivera Miljaković, Silvia dalla Benetta itd.). Dobitnica je mnogih nagrada od kojih se posebno izdvajaju I. nagrade na međunarodnim natjecanjima pjevača „Bruna Špiler“ 2012., „Lazar Jovanović“ 2013. te „Lav Mirski” 2014. godine.Surađuje s klapama kao vokalni pedagog (muška klapa Bošket) i voditelj (ženska klapa Figurin pri Udruzi studenata Dubrovnika „Libertas” u Zagrebu te muška klapa Banderija) te kao producent, organizator i glazbeni urednik raznih koncerata i manifestacija.

Pijanistica Stefani Grbić (Dubrovnik, 1987.) glazbeno školovanje započinje u rodnome 

gradu u klasi Marije Grazio, a nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Tomaža Petrača gdje je diplomirala 2011. Usavršavala se u Veroni, na Accademia della Steinway Society u klasi Federica Gianella, a trenutno je na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Katarine Krpan. Tijekom školovanja sudjelovala je na seminarima uglednih umjetnika kao što su Tomaž Petrač, Vlasta Gyura, Ruben Dalibaltayan, Noel Flores, Federico Gianello, Vladimir Krpan, Katarina Krpan i mnogi drugi. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih ističe drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanje u Firenzi 2013, i Prešernovu nagradu 2010 za interpretaciju Griegova Klavirskog koncerta u a-molu, op. 16. Snimak koncerta je prenijela radio Ars Slovenija i Dubrovačka televizija.

Od 2013. godine zaposlena je u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku kao umjetnički suradnik na pjevačkom, puhačkom i udaraljkaškom odjelu, te na mjestu nastavnika klavira i komorne glazbe. Do sada su njezini učenici osvojili brojne uspješne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *