Kreće projekt Dubrovačko-neretvanske županije ”Halo pomoć”, interes za aparatićima koji mogu život značiti veći od 90 posto

111

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević te višom savjetnicom za zdravstvo u UO za zdravstvo i socijalnu skrb DNŽ Vesnom Babarović i ravnateljicom Doma za starije ”Domus Christi” Mirjanom Vujnović predstavio je projekt ”Halo pomoć” kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija.

”Mi kao Županija puno radimo i nastojimo pomoći našim starijim sugrađanima. Na inicijativu našeg Upravnog odjela i ”Domus Christija” krenulo se u realizaciju projekta koji će pomoći našim sugrađanima koji ili ne žele ili nisu uspjeli dobiti mjesto u Domu za starije. Ovaj projekt omogućuje da se dođe u kontakt s osobama koje mogu dalje dojaviti da postoji problem i mogu intervenirati”, rekao je župan.
Viša savjetnica za zdravstvo u UO za zdravstvo i socijalnu skrb Vesnom Babarović istaknula je kako je provedena anketa među više od 200 starijih osoba, prvenstveno s liste čekanja za Domove za starije te kako je njih 92 posto izrazilo želju za sudjelovanjem.
”Riječ je o aparatiću koji se može nositi oko vrata i na kojem je tipka kojom se poziva jedan od tri unaprijed zada broja kako se ne bi dogodilo da se slučajno netko ne javi. Navedenim projektom osigurat će se stalna 24-satna pomoć, smanjit će se “liste čekanja” za smještaj u ustanove socijalne skrbi, omogućit će se dulji boravak u vlastitom okruženju – u svom domu, smanjit će se socijalna isključenost, a jača se osjećaj osobne sigurnosti i omogućuje brza i učinkovita intervencija zdravstvene službe kod bolesnika u kući”, rekla je Babarović.
Istaknula je kako je nabavljeno prvih 100 aparatića, a mjesečna cijena korištenja aparatića je 70 kuna (plus PDV) koje će se koristiti za održavanje programskog rješenja.
”Ovim aparatićem se može pratiti i zona kretanja korisnika što će biti posebno korisno ako netko pati od demencije. Odredi se zona kretanja i ukoliko korisnik izađe iz nje pali se alarm i na karti možete vidjeti gdje se osoba nalazi”, rekla je ona.
Projekt se provodi kroz Dom za starije osobe ”Domus Christi”, a ravnateljica Mirjana Vujnović novinarima je demonstrirala na koji način sustav funkcionira.
”Aparatiće trenutno koriste naši zaposlenici kako bi se izučili. Već smo prikupili podatke za ljude koji će koristiti aparatić i ljudi su oduševljeni. Izradili smo promo letke i svi se mogu javiti za korištenje ovog rješenja. Ovo za starije ljude nekad može i život značiti. Nadam se da ćemo prve primjerke podijeliti već s Uskrsa”, rekla je Vujnović.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *