Krešimir Stražanac i Danijel Detoni izvode Schuberta u Kabogi

205

U okviru glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, a u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, nakon velikog gala koncerta ispred crkve sv. Vlaha, već sljedećeg dana, 12. srpnja na rasporedu je izvedba Schubertova Winterreise nagrađivanih i međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika bas-baritona Krešimira Stražanca uz pratnju pijanista Danijela Detonija u ljetnikovcu Bunić-Kaboga s početkom u 21.30 sati.

 

Hrvatski bas-bariton Krešimir Stražanac, koji trenutno u Dubrovniku vodi i vokalnu majstorsku radionicu, studirao je u Stuttgartu kod prof. Dunje Vejzović i Cornelisa Witthoeffta te privatno kod Jane Thorner Mengedoht i Hanns-Friedricha Kunza. Nakon studija, postao je solist Opere u Zürichu gdje je tumačio brojne uloge pod ravnanjem nekih od najvećih dirigenata današnjice. Pobjednik je više međunarodnih natjecanja, a njegov opsežan oratorijski i koncertni repertoar uključuje djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe. Kao koncertni solist nastupa diljem Europe i Azije uz simfonijske orkestre Zapadnonjemačkog i Bavarskog radija, Kraljevski orkestar Concertgebouwa, Staatskapelle Dresden, Tokijski i Singapurski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija i dr. Pijanist Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, a 2003. godine u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, dok je 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu podučava klavir i komornu glazbu.

 

Ciklus solo pjesama za muški glas i klavir „Zimsko putovanje“ Franz Schubert skladao je prema 24 pjesme Wilhelma Müllera, a dramatska upečatljivost ovog ciklusa pogotovo dolazi do izražaja kada se izvodi integralno, kao što će biti slučaj ovom prigodom. Ulaznica za koncert uključuje i prijevoz do ljetnikovca Bunić-Kaboga, autobusom koji će u petak, 12. srpnja u 21 sat krenuti sa stanice na Pilama uz zaustavljanje na autobusnoj stanici u Vukovarskoj ulici. Kupnja ulaznica moguća je preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30% popusta na suvenire.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *