Lastovo: Blagoslov i otvaranje Pastoralnog centra don Nikola Fantela

313

Na nedjelju Božjeg milosrđa, Mali Uskrs, 16. travnja, župa sv. Kuzme i Damjana na Lastovu dobila je Pastoralni centar don Nikola Fantela koji se nalazi u prizemlju kuće u kojoj su nekada živjele časne sestre dominikanke, odnosno prije njih lastovski kapelan. Želja je to župljana i župnika o kojoj se razgovaralo i raspravljalo već 20-ak godina, a koja je napokon u ovo vrijeme realizirana. Posebnost ovog Pastoralnog centra je što je u potpunosti obnovljen, odnosno izgrađen donacijama, pošto se radi o manjoj župi koja broji nešto više od 600 vjernika.

Nakon mise u župnoj crkvi koju je predslavio don Tonći Ante Prizmić, upravitelj župe, vjerni narod Lastova u procesiji se uputio prema novom Pastoralnom centru pjevajući uskrsne pjesme i prevođen barjakom i križem župe. Po dolasku ispred Pastoralnog centra župnik Prizmić je uputio par riječi u kojima se zahvalio ponajprije Bogu, a onda i donatorima. Također je izvijestio vjernike koliko je ukupno novaca prikupljeno, a koliko potrošeno u izgradnju. U svojoj riječi zahvale sjetio se i prijašnjih župnika don Stipe Miloša i don Željka Batinića koji su započeli, tj. nastavili obnovu nekadašnje „kuće časnih“, kao i fabrićera koji su podržavali i pomagali župniku u obnovi. Upravitelj župe je također rekao kako ovo sve nije bilo baš lako s obzirom da smo na otoku na koji je malo teže dopremiti materijal i stvari za unutrašnje opremanje, no zahvalio je Bogu i što ga je preko ovoga učio strpljivosti.

Nakon govora uslijedio je blagoslov i otvaranje Pastoralnog centra don Nikola Fantela. Sam naziv ovog Pastoralnog centra je specifičan. Naime ime je ponio po don Nikoli Fanteli, svećeniku, Lastovcu i žrtvi komunističkog terora koji je umoren u veljači 1944. i s broda bačen u more na putu od Lastova do Mljeta. Ovim činom željelo se otrgnuti zaboravu časno ime ove žrtve prošlih vremena, ali i potaknuti da se o don Nikoli govori i što prije dozna prava istina o njegovoj smrti, ne osuđujući nikoga, nego u ljubavi prihvaćajući tu svećeničku žrtvu.

Po završetku blagoslova uslijedilo je čašćenje u organizaciji župe i vrijednih ruku Lastovki, uz nadu da je ovo samo jedno od mnogih druženja i susreta u ovom Pastoralnom centru.

Župa sv. Kuzme i Damjana – Lastovo

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *