LASTOVO: Otok zvijezda, mira, netaknute prirode, prelijepih plaža i kristalno čistog mora

2520

U srcu Lastova, oaze netaknute prirode, nalazi se hotel Solitudo. Redakcija Dubrovnik INsidera je, ljubaznošću direktora hotela, gospodina Željka Kurte, dobila priliku provesti tri noći u njegovom hotelu kako bi istražila i dodatno približila ovaj otok našim čitateljima.

Hotel Solitudo smješten je u malom mjestu Pasadur, na mjestu gdje se spajaju dvije najljepše uvale Velo i Malo Lago. Upravo zbog te činjenice, hotel je okružen gustom borovom šumom, prelijepim prirodnim plažama i kristalno čistim morem. No, onaj dio netaknute prirode kojim se prije svega može podičiti, svakako jest predivno podmorje, bogato netaknutom florom i faunom, kao i povijesnim znamenitostima stare antike. Hotel je nedavno kompletno renoviran i ima kapacitet 76 soba sa 150 ležajeva. Sve su sobe opremljene kupaonicom, klimom i mini barom, a dio i balkonom i terasom te svaka soba ima predivan pogled na more. Hotelska plaža nalazi se 20-ak metara od hotela. Ispred hotela nalazi se marina za jahte, a u sklopu hotela je i Ronilački centar sa školom ronjenja.

Hotel Solitudo idealan je izbor goste koji traže mir, čisto more, netaknutu prirodu i mogućnost aktivnog odmora.

Hotel Solitudo poziva sve goste, prije svega Dubrovčane. Imamo čisto more, prirodne ljepote, opuštenu atmosferu  i to je ono što bi htjeli podijeliti sa svim našim gostima. Moguće je organizirati i izlete po otoku, izlete morem,  razgledanje Lastova,  izlet na otok Saplun sa fish piknikom. Također, imamo i ronilački centar sa školom ronjenja. Lastovo je također atraktivno za biciklističke ture, a ima i dosta planinarskih staza, koje nisu dosta zahtjevne, a interesantne su. Hotel ima recepciju, fitness, saunu i jacuzzi, suvenirnicu, marinu, centar te u blizini postoji mogućnost najma kajaka, bicikla, automobila i mopeda dok će u hotel kroz par dana stići i 10 električnih bicikli koje će biti dostupne našim gostima. Sve sobe su s pogledom na more. Neke su s balkonom i terasom, dok su neke bez, sve su klimatizirane i s mini barom. Uređene su u takozvanom mediteranskom stilu. Na Lastovu postoji više od 200 km pješačkih staza koje održavaju rendžeri Javne ustanove PP Lastovsko otočje. S obzirom da na otoku ne postoje zmije otrovnice upravo pješačenje i planinarenje je idealan način boravka u prirodi u periodu pred i po sezoni.

Gosti koji nas najradije posjećuju su srednjih godina i starije osobe, koji se dolaze prije svega odmoriti od stresa, u pravom smislu te riječi, daleko od vreve i gradske buke,  kazao je Željko Kurta.

Naša lastovska avantura je počela u gruškom portu, gdje smo uhvatili brzi katamaran za otok. Katamaran već nešto više od mjesec dana svakodnevno povezuje ovaj otok sa središtem županije. Cijena karte u sezoni je 95 kn, a van sezone 75 kn.

U portu Ubli, nakon 3 sata plovidbe, nas je dočekao nasmiješeni i veoma ljubazni vozač Anto, koji nas je odveo do 3 km udaljenog hotela. Hotel, za sve svoje goste, organizira transfer koji je uključen u cijenu smještaja.

Prvu večer našeg boravka na Lastovu, na obližnjoj hotelskoj plaži odvijalo se promatranje Mjeseca teleskopima gdje su stanovnici otoka i turisti mogli pogledati, ali i fotografirati Mjesec vlastitim pametnim telefonom. O ovom projektu nam je više rekla organizatorica ovog događanja, Diana Magdić:  ‘‘Ovo čemu sada svjedočite je drugo javno promatranje ove godine,ovaj puta mjeseca na Lastovu, a u sklopu vrlo širokih aktivnosti u suradnji lokalnih aktera ,općine Lastovo, parka prirode Lastovsko otočje, Turističke zajednice i Osnovne škole Braća Glumac. Hrvatski astronomski savez nam pomaže da se ovdje uvede praksa promatranja i edukativne aktivnosti za djecu i  još puno nekih stručnih i znanstvenih koraka koji bi pomogli tome da Lastovo bude registrirano kao park tamnog neba. Da bi se to dogodilo treba popisati i prilagoditi rasvjetu,obvezati se održavati ovakve promatračke aktivnosti ,a Lastovo je za to idealno. Mi nismo prvi koji smo se toga sjetili, ovdje se prije više od 10 godina održavali simpoziji i išlo se za tim da se ovakve aktivnosti dogode, ali je to zapelo i sada se na inicijativu TZ to oživljava. Ispalo je da su svi bitni lokalni akteri, ali i javnost zaista zainteresirani te ima smisla ovo raditi i štiti zvjezdano nebo koje je rijetko, a možda i jedinstveno u Europi. U sljedećih godinu dana u kontinuitetu kroz sva četiri godišnja doba moramo vršiti mjerenje čistoće neba, koje smo već počeli raditi i ukoliko vrijednosti mjerenja budu vrlo visoke možda bismo bili utočište tamnog neba ne samo park, a onda bismo bili jedini u Europi i bili bi na svim kartama astronoma. Ono što je važno kako bi ovaj put projekt zaživio je da ima lokalnu bazu. Sada, za razliku od prije 10 godina, postoje lokalno zainteresirani ljudi koji bi mogli osigurati kontinuitet aktivnosti.”

Drugi dan našeg boravka na Lastovu, već nakon doručka smo se zaputili sa roniocima na akciju čišćenja Lastovskog podmorja.

Ronilački klub Nautilus i Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice već dugi niz godina zajednički surađuje po pitanju eko akcija odnosno vađenja otpada iz podmorja. Ovom prigodom smo čistili podmorje kod uvala Mrčara, Jurjeve luke, Veli i Mali Lago, Ubli, u Skrivenoj luci i uvali Borova. U četvrtak je bilo prvo ekološko ronjenje, zatim smo u petak imali još dva ronjenja te subotu i nedjelju također dva zarona. Zahvaljujući potpori Hrvatske ratne mornarice koja je ustupila ronilačku barkasu i ronioce mornarice iz Ploča, u akciji je sudjelovalo više od 20 ronilaca. Barkasa nam je omogućila brže punjenje boca što znači da smo mogli imati veći broj zarona i nismo imali gubitak vremena te smo imali dva korisna zarona dnevno i izvukli smo nekih 15 kubika otpada.” rekao je za naš portal Roberto Kramarić, predsjednik RK Nautilus.

Osim na Lastovu, ova ekipa čisti podmorje i na Mljetu

Skoro svake godine zadnjih 15 godina idemo i na Mljet. Tamo zajedno sa Javnom ustanovom NP Mljet, Udrugom veterana HRM-a  i ronilačkim centrom Aquatica također organiziramo zajedničku akciju čišćenja podmorja. ” dodao je Kramarić.

Nakon što smo se vratili s akcije čišćenja podmorja zaputili smo se u mjesto Lastovo. Tamo nas je dočekala djelatnica turističke zajednice Diana Magdić , koja nas je, iako joj je radno vrijeme završilo, odlučila provesti po mjestu i ispričati nam malo više o Lastovu. Ovim putem joj se još jednom od srca zahvaljujemo. Također, zahvaljujući njoj, bili smo jedni od rijetkih koji su bili u mogućnosti obići i Knežev dvor na Lastovu, mjesto odakle se otokom nekada upravljalo, a koje sada nije otvoreno za javnost.

MJESTO LASTOVO

Mjesto Lastovo je staro srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća krase bogato ukrašeni fumari koji su postali zaštitni znak Lastova.

Lastovske skalinade obavijaju staru jezgru oko crkve i šire te daju poseban mediteranski ugođaj. Nekada je u Lastovu živjelo 3000 ljudi, dok ih je sad svega 300-tinjak.

LASTOVSKI FUMAR

Karakterističan je i jedinstven lastovski arhitektonski izričaj 17. i 18. stoljeća. Neobična i zanimljiva izgleda.  U međusobnom natjecanju samih Lastovaca da im dimnjak ispadne što bolji od onog drugog,  svaki novi fumar bio je sve neobičniji i originalniji. Ukrasi su neobični i šaroliki, od običnih kupa kanalica do životinjskih rogova kao urok zlim očima ili poruga susjedu.

CRKVICA SVETOG IVANA KRSTITELJA

Nekoć je služila kao kapela lastovskog kneza u čijoj se blizini nalazi. U crkvici se nalazila i oltarska slika Sv.Ivana Krstitelja iz 1515 g. Dugi niz godina, crkvica je služila u bogoštovne svrhe, ali joj je 1864 g. skinuta posveta i pretvorena je u stranj-podrum za potrebe prerade i skladištenja vina. Danas je crkva restaurirana i nosi romaničko gotičke stilske katakteristike u skladu sa vremenom gradnje.

U crkvici se nalazi i etnografska zbirka uporabnih predmeta iz bogate lastovske povijesti.

 

KNEŽEV DVOR

U vrijeme dubrovačke republike, na otoku je bilo više građevina od općeg javnog značaja. Dubrovačka je vlast nastojala kao i u drugim svojim kneževinama istaknuti položaj kneževa dvora, pa je on u Lastovu izgrađen iznad sela i župne crkve. U jednostavnom i jednokatnom prostoru nalazio se knežev stan, ured i tamnica. Palac je više puta popravljan i obnavljan. Renesansni je dobio terasu s kipom sv.Vlaha na ogradi i malim ostakljenim paviljonom u kojem je knez mogao i zimi boraviti. Taj palac je srušen u XIX. stoljeću i na njegovom je mjestu podignuta neorenesansna palača obitelji Grbin- Fantela. Bogatstvo sačuvanih predmeta, od namještaja i odjeće do osobne i službene korespondencije i dokumentacije, precizno svjedoči i o načinu života i o sustavu vrijednosti koji su oblikovali otok.

 

Unatoč radnom vikendu, uspjeli smo se odmoriti i napuniti baterije za novi tjedan. Lastovo preporučamo svim ljubiteljima prirode, kristalno čistog mora i netaknutog podmorja, kao i ljubiteljima povijesti. Još jednom zahvaljujemo ronilačkom klubu Nautilus, Udruzi veterana Hrvatske ratne mornarice, Turističkoj zajednici Općine Lastovo i  Diani Magdić, direktoru hotela Solitudo Željku Kurti kao i cijelom osoblju hotela, koji su naš radni odmor učinili nezaboravnim.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *