Legendarni hrvatski Fićo više nije crven, u čast Vatrenima krase ga crveno bijele kvadratići

461

Fotografiju su na direktno.hr poslali članovi Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, uz poruku: 

“Branitelji su ratovali za svoj narod, a  Vatreni se bore na terenu za svoj narod. Pokazali su koliko cijene žrtvu hrvatskih branitelja, domoljublje i ljubav prema svom narodu, i ono najvažnije vratili su vjeru u budućnost. 

Još jednom šaljemo im iskrene čestite za sve što su do sada učinili, sva naša srca kucat će za njih sutra”. 

Dogodilo se to 27. lipnja 1991 na križanju Vukovarske i današnje Trpimirove ulice u Osijeku, a snimka tenka kako melje fiću obišla je svijet. 

Na istom mjestu, prilikom obilježavanja dvadesete obljetnice tog događaja postavljena je umjetnička instalacija fiće kako gazi tenk. 

“Tenk velikosrpskog agresora pregazio je crvenog fiću kojeg je prkosno pred njih postavio sugrađanin Branko Breškić. U znak sjećanja na otpor, inat i pobjedu u nametnutom ratu, ovu umjetničku instalaciju postavljaju građani nepokorenog grada Osijeka”, piše na tabli postavljenoj uz instalaciju.

Instalacija je, u čast Vatrenima, promijenila boje.

Zanimljivo, vlasnik crvenog fiće, koji je nedugo nakon ovog događaja postao branitelj, imao je priliku i upoznati tenkista Josipa Ilića, koji je tenkom pregazio njegov automobil. 

Josip Ilić bio je Hrvat iz jednog mjesta kraj Županje te je u Osijeku služio vojni rok, a gaženjem Fiće samo je izvršavao naredbu. Kasnije je pobjegao iz JNA.

Nažalost, Breškić više nije među živima, no zahvaljujući herojskom činu živjet će vječno u srcima mnogih Osječana.

direktno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *