Ljetni oratorij za djecu u Lapadu

500

U župi sv. Mihajla u Dubrovniku od ponedjeljka 3. srpnja do srijede 5. srpnja održan je oratorij za djecu. Svakog jutra tijekom tri dana pedesetak djece se družilo i zabavljalo igrajući različite igre.

Program je započinjao u crkvi kratkim pohodom Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a potom bi se na župnom igralištu i u dvorani djeca uz animiranje odraslih nastavila igrati. Svakog dana imali su drugačije igre, pa su tako igrali graničara, Mafiju, rješavali zagonetke u igri Lov na blago, sudjelovali u kvizu i sl.

Zadnji dan oratorija bio je “vodeni dan” koji je bio posebno radostan i zabavan jer su sve igre bile vezane za vodu.

Ovo trodnevno razigrano druženje organizirano je na inicijativu s. M. Pije Herman koja je na službi u župi, a s njom su oratorij vodili Tin Muhoberac, Vito Piantanida, Kristijan Klešković i don Ivo Markić.

Oratorij je projekt za osnovnoškolsku djecu ili mlade tijekom kojeg se oni više dana druže i imaju različite aktivnosti obično uz svoju crkvu. Prve oratorije još u 19. stoljeću organizirao je zauzeti odgojitelj mladih sv. Ivan Bosco koji ih je na taj način pokušavao spasiti od života na ulici i ponuditi im nove sadržaje. Danas se oratoriji organiziraju u raznim župama u Hrvatskoj i diljem svijeta, a njihov cilj je na kvalitetan način osmisliti vrijeme za djecu i mlade tijekom praznika te ih kroz različite aktivnosti odgajati u vjeri, potaknuti na zajedništvo, učiti empatiji i prihvaćanju te radosti življenja.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *