LUČKA UPRAVA I ZRAČNA LUKA Ovim projektom ukazujemo na problem i šaljemo poruku o svjesnosti čuvanja okoliša

353

Danas je u prostorijama Lučke uprave Dubrovnik održana konferencija za medije povodom zajedničke suradnje Lučke uprave i Zračne luke Dubrovnik na novom europskom projektu ADRIGREEN. Na konferenciji su govorili Darijo Barbarić, voditelj odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik i Hrvoje Spremić, voditelj projekta za Zračnu luku. 

ADRIGREEN je prekogranični projetk suradnje sufinanciran u sklopu Interreg V-A Italija-Hrvatska programa transnacionalne suradnje 2014-2020.s ciljem poboljšanja integracija hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza, kako bi se povećao protok putnika koji stižu u glavne turističke destinacije na Jadranskoj obali te kako bi se smanjio utjecaj na okoliš regionalnih pomorskih i zračnih sustava. Projekt će trejati 25 mjeseci, ima ukupan proračun od 2.104.217 eura te spaja neke od vodećih hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka, koje su motivirane za suradnju i stvaranje ekologičnijih i zelenijih luka  zračnih luka. 

Jedanod najznačajnijih poblema Jadranske obale je nesrazmjer razvoja infrastrukture i načina prijevoza, koji je uzrokovan manjkom ulaganja i nedovoljnim inovacijama. U Italiji i Hrvatskoj postoje mnogi pomorski gradovi, koji se moraju nositi s velikim brojem putnika, posebice tijekom visoke sezone. Unatoč tome što cestovni prijevoz još uvijek velikim dijelom prevladava, broj putnika koji na jadransku obalu stiže trajetima i zrakoplovima povećava se iz godine u godinu. Međutim, većina jadranskih luka  zračnih luka nedovoljno su integrirane s drugim načinima prijevoza, uzrokojući time ozbiljne zastoje u prometu tijekon ljetnih mjeseci.

CIlj projekta ADRIGREEN je pronalaženje inovativnog okvira za podršku hrvatskih i talijanskih luka kako bi se poboljšala njihova povezanost s drugim načinima transporta te kako bi se smanjio njihov utjecaj na okoliš.

Navedeno će se očitovati kroz konkretne i opipljive rezultate koji će izaći iz partnerstva putem integriranog i transnacionalnog pristupa: međunarodna ispitivanja najboljih rješenja koja se trebaju impleminirati na Jadranskoj obali, analiza utjecaja na okoliš uključenih luka, 2 zajednička akcijska plana, intermodalna rješenja i implementiranje zelenih i održivih mjera, testiranje inovativnih rješenja na uključenim područjima, tehnički priručnik o identificiranim praksama, prekogranični forum zelenih i intermodalnih luka i zračnih luka sa ciljem predstavljanja rješenja, pojašnjenja prednosti i dijeljenja savjeta za nove strategije.

Projektni konzorcij sastoji se od 10 projektnih partnera koje predvodi Zračna luka Pula. Konzorcij je uravnotežen u smislu sudjelovanja broja luka i zračnih luka: Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Pula, RImini Airport, Abrruzzo Airport, Airports of Apulia, SOuthern Addriatic POrt Authority, Central Adriatic Ports Authority. Za znanstveno usmjeravanje zadužen je University Polytechnic of Marche.

Inicijalni sastanak projektnih partnera održan je u Puli dana 5.-6.veljače 2019.te su se na istome projektni partneri upoznali i raspravili o projektnim aktivnostima, rasporedu i očekivanim rezultatima. 

Ukupan proračun ovog projekta iznosi 2.104,217.eura, udio Europskog fonda za regionalni razvoj: 1.788.584,45 eura, nacionalni udio: 315.632.55 eura., rečeno je na današnjoj konferenciji.

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *