Marić u Dubrovniku o spornom kreditu: Ovo je udar na mene osobno!

165

Na konferenciji MMF-a u Dubrovniku ministar financija Zdravko Marić komentirao je kredit od  48,3 milijuna eura koji je HBOR prošle godine odobrio Agrokoru iako je , kako piše tjednik Nacional  objavljujući i dokumentaciju o tom slučaju, ministar financija Zdravko Marić kao predsjednik Nadzornog odbora banke znao za situaciju u kojoj se nalazi ta tvrtka.

– Nisam lagao, niti sam ikad to činio. Niti sam odgojen tako, niti sam tako postupao. Svoju funkciju kao ministar financija shvaćam vrlo ozbiljno i odgovorno. Taj kredit o kojem govorimo i koji je na neki način već opjevan i o njemu je dosta bilo govora i za vrijeme rasprave o povjerenju meni kao ministru financija je zapravo jedna ponovna reciklaža jer ne vidim ništa novog što je danas bilo rečeno. Zahtjev za kredit se ne podnosi Nadzornom odboru, podnosi se samoj banci pa tako i Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. U banci postoje analize stručne službe, kreditni odbor, svi oni koji rade na analizi različitih vrsta rizika odobravanja određenog plasmana. Temeljem tih analiza se donosi procjena hoće li se kredit odobriti – kazao je Marić te dodao kako se osobno izuzeo iz rasprave odlučivanja.

Smatra kako je riječ o tematici koju ne bi smio komentirati.

– To je kao prvo tajni dokument, interne prirode za HBOR. Samo ću se referirati na dio koji se tiče same preporuke  Konačna odluka je bila da se preporuči odobravanje tog kredita. Temeljem te preporuke kreditni odbor odnosno uprava HBOR-a je odobrila kredit, a Nadzorni odbor naknadno dao suglasnost – naglasio je.

Na pitanje jesu li informacije koje su se nalazile u toj analizi bile alarmante što se tiče Agrokora, Marić je odgovorio kako postoje uvijek određeni rizici koji se identificiraju i koji se adekvatno pokušavaju dresirati bilo kroz određene korekcije uvjeta odobravanja bilo kroz instrumente osiguranja. Cijela procedura što se tiče odobravanja kredita je bila poštovana zaključio je Marić naglasivši kako ova cijela priča predstavlja udar na njega osobno.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *