MARKO IVEKOVIĆ: Besplatnim vrećicama svakom kućanstvu omogućit ćemo odvajanje otpada na kućnom pragu

281

Nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja je na snagu stupila 1. studenog obvezuje sve građane na odvajanje otpada. Uredba traži da se mogućnost odvajanja što više približi korisniku, a Čistoća Dubrovnik posljednjih je godina krenula s postavljanjem spremnika za prikupljanje odvojenog otpada na javnim površinama. No, jesu li građani upoznati sa situacijom, ali i spremni na ovu promjenu?

Ovom temom bavili su se i gradski vijećnici na sjednici, a kakva je situacija u Dubrovniku objasnio je direktor Čistoće Marko Iveković zahvalivši se svim sugrađanima koji su već iskoristili mogućnost i počeli odvajati otpad.

– Nova Uredba o zbrinjavanju otpada nalaže davateljima usluga da što više pokušaju približiti i omogućiti odvajanje građanima. U planu nam je rješavanje te obveze kroz Uredbu. Imamo više mogućnosti na koji način građanima približiti to razdvajanje, a za sada smo najbliže odluci da svakom kućanstvu podijelimo besplatne vrećice koje će biti u domaćinstvu, kako bismo im omogućili razdvajanje na kućnom pragu. Kasnije će te vrećice s manjim količinama moći odložiti u spremnike veće zapremine na javnim površinama – ističe Iveković.

Što se tiče postotka onih koji odvajaju otpad od onih koji ga ne odvajaju Iveković tvrdi kako zbog dosadašnjeg načina odvajanja otpada nemaju mogućnost uvida u te podatke. 

– Sada s novom Uredbom imat ćemo čipirane spremnike ili čipirane vrećice za miješani komunalni otpad te ćemo tako moći pratiti na primjeru jedne obitelji odvaja li otpad i koliko odvajaju. S vremenom će se ti računi preuzete količine miješanog komunalnog otpada smanjivati, a uzrok smanjivanja će biti odvajanje koje obavlja pojedina obitelj – govori direktor Čistoće Dubrovnik.

23667293 291992307975651 1581912518 n

Mnogo puta je apelirano građanima da se pridržavaju uputa u koje ure se točno treba odlagati otpad. Svi to znaju, ali se svi ne pridržavaju toga. Iveković kaže kako može samo zamoliti građane da poštuju vrijeme kad se otpad odlaže, a to je iza 19 sati navečer.

– Zahvaljujem se svima koji su to shvatili i koji shvaćaju da nama odlaganje otpada u bilo koje doba dana otežava obavljanje posla. Ne moramo nikome objašnjavati što znači odložiti miješani komunalni otpad tijekom ljetnih mjeseci u podne u plastični spremnik koji je izložen suncu. Naravno kako onda dolazi do pojave neugodnih mirisa i ostalih problema. To je kršenje tih pravila o odlaganju otpada.

Što se tiče izgradnje Centra za gospodarenje otpadom o kojem se već godinama govori, a gotovo ništa se ne poduzima Iveković se nada kako će biti što skorije realiziran.

– Strategija zbrinjavanja otpada na razini države je bazirana upravo na županijskim centrima za gospodarenjem otpadom i ne vidim drugog rješenja nego da se taj Centar kad tad izgradi. Nositelji tih projekata su županije, ne znam u kojoj je fazi projekt, ali se nadam njegovoj skorašnjoj izgradnji – zaključuje direktor Čistoće, Marko Iveković.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *