MARKO POTREBICA: Nema novih ulaganja, reprogramiramo već plaćene obveze. Ne treba nam predizborna „briga“

1652

Nakon što je Ivan Tropan, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika pitao kako je moguće da jedva pola godine nakon otvorenja Studentski dom ide u kredit za novo ulaganje, na odgovor Marka Potrebice nije trebalo dugo čekati.

– Iznenađeni smo količinom pogrešno iznesenih lako provjerljivih činjenica od strane gospodina Tropana. Jasno nam je da je predizborno vrijeme, ali svakako nije vrijeme za konstrukcije koje nemaju veze sa zdravom pameti. Pozivam ga da dođe u Studentski dom ili na Sveučilište u Dubrovniku po sve relevantne informacije te sam uvjeren da onda ne bi slao ovako pogrešno intonirana priopćenja te bi sam podnio zahtjev za ispravak informacije.

Pa krenimo redom:

    1. Studentski centar Dubrovnik, kao ekonomski operater nije podigao kredit za novo ulaganje na Studentskom domu Dubrovnik.
    2. Studentski dom Dubrovnik, sukladno odredbama Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za (su)financiranje projekta „Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku“., otvoren je samo jedanput na završnoj konferenciji, a ne tri puta.
    3. Osim bespovratnih EU sredstava Sveučilište u Dubrovniku trebalo je osigurati i dio vlastitih sredstva za gradnju, opremanje i uz to vezane usluge. Studentski centar Dubrovnik, ustanova u vlasništvu Sveučilišta u Dubrovniku, preuzela je obvezu plaćanja dijela koji se odnosi na obvezu Sveučilišta u Dubrovniku. Podmirene se sve financijske obveze projekta u razdoblju financiranja. Kreditom, a kojeg je odobrio, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, Senat Sveučilišta u Dubrovniku, obavlja se reprogramiranje dijela obveza Sveučilišta definiranih Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava. Odluka o kreditiranju poslovna je odluka Studentskog centra Dubrovnik i Sveučilišta u Dubrovniku u vremenima izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ugovoreni uvjeti kreditiranja iznimno su povoljni na desetogodišnje razdoblje s efektivnom kamatnom stopom 0,95% i godinom počeka. S obzirom da Studentski centar Dubrovnik nije korisnik direktnih državnih subvencija ili sredstava državnog proračuna namijenjenih financiranju troškova redovnog poslovanja, kako bi se zadržala postojeća visoka likvidnost donesena je odluka o (refinanciranju) zaduživanju za završetak realizacije projekta.

Nema predizborne brige za budućnost Studentskog centra, svatko tko zna minimum osnova ekonomije u istim okolnostima donio bi ovakvu Odluku, kazao je za Dubrovnik INsider Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *