MARKO ŽMIRAK O EXPO SMOTRI: Izrazito sam ponosan na sve volontere i koordinatore

253

Početkom ovog tjedna, točnije 18. i 19. listopada u Dubrovniku je održana prva EXPO smotra visokoobrazovnih institucija. Dubrovnik je u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik po prvi puta bio domaćin ovakve jedne manifestacije, a mi smo tim povodom popričali s jednim od organizatora, Markom Žmirkom koji je ujedno i  predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik.

Kako ste došli na ideju da organizirate ovakav jedan događaj u Dubrovniku?

Ideja za prvu EXPO smotru nastala je kao inicijativa za pružanjem ključnih informacija o studijskim programima i prilikama na tržištu rada za mlade na krajnjem jugu. Kroz dosadašnji rad, Centar za karijere mladih kao pokretač ove inicijative, prepoznao je da postoji nedostatak informacija o nastavku obrazovanja i cjeloživotnom učenju među mladima koji gravitiraju našem području te smo odlučili pokrenuti tradiciju koja je naišla na val oduševljenja kako među mladima, tako i među institucijama koje su se predstavile.

Kako ste uopće sastavili tim koji će raditi na projektu i koliko dugo ste radili na njemu?

Naš tim je sastavljen od članova Centra za karijere mladih Dubrovnik te je cjelokupna organizacija trajala nešto manje od 4 mjeseca. Ključne osobe za razvoj ove inicijative bili su Mia Medvidović, Lora Bušković, Boris Gluhan te Emilio Butigan. Svatko iz tima je imao posebnu ulogu i dao neizmjeran doprinos kako bi prvo izdanje EXPO smotre obuhvatilo sve organizacijske i logističke aspekte projekta koji smo samostalno financirali isključivo uz pomoć kotizacija visokoobrazovnih institucija i sponzora bez kojih ovaj događaj ne bismo mogli organizirati.

Tko se sve predstavio na smotri?

Visokoobrazovne institucije na EXPO-u su redom predstavile programe Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University Collegea Aspira, Sveučilišta VERN’, Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Pored navedenih, sponzorski partneri ove inicijative su Otp banka d.d., Rixos Premium Dubrovnik, Coca- Cola HBC Hrvatska, predstavništvo Europske komisije u RH, Adriatic Incentives (Karaka cruise), Pizza shop, Epidaurum, Platanus, Grad Dubrovnik, TZ grada Dubrovnika, Hrvatska gospodarska komora, Agencija za mobilnost i programe EU, Callidus- ustanova za obrazovanje odraslih, Sunset beach Dubrovnik, Bota Šare, Atlantska plovidba d.d., Nautika restorani, Meštar Hendić i Crvnik vinogradi i vinarija.

Kakve su reakcije predavača i srednjoškolaca?

Reakcije svih uključenih u prvo izdanje EXPO-a su zaista fantastične i pružaju nevjerojatnu količinu pozitivne energije da nastavimo sa radom kako bismo ovu inicijativu postavili kao nezaobilazan događaj za mlade u cijeloj regiji. Cjelokupni tim CKM-a Dubrovnik dobio je sve pohvale, poglavito od izlagača, sponzora i srednjih škola, za uloženi trud i energiju koji su rezultirali da sve ono što smo zamislili prije nepuna 4 mjeseca zaista i provedemo u djelo.

EXPO u  brojkama?

EXPO smotra u brojkama je tijekom 2 dana održavanja privukla više od 2000 srednjoškolaca, više od 20 srednjih škola iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije te Crne Gore i BiH. Za sve sudionike smo omogućili besplatne autobusne prijevoze te lokalni prijevoz u suradnji sa gradskim Libertasom te besplatno COVID testiranje kako bismo se pridržavali svih epidemioloških mjera i pružili maksimalnu sigurnost svima. U sklopu ove inicijative smo izradili i Vodič za maturante tiskan u više od 4000 primjeraka te brojne korisne promotivne materijale koje ćemo kontinuirano dijeliti maturantima do sljedećeg izdanja EXPO-a u 2022. koji krećemo pripremati već od sljedećeg tjedna.

Planirate li u sljedećim godinama organizirati ovakve ili slične stvari?

Za kraj, moram naglasiti da sam izrazito ponosan i na sve volontere i koordinatore koji su neumorno pružili najveću podršku za vrijeme trajanja događaja koji je, poglavito u ovo pandemijsko vrijeme, bilo vrlo zahtjevno za organizirati. Centar za karijere mladih Dubrovnik nastavit će preuzimati ulogu organizacije koja pomaže mladima u osobnom, društvenom i profesionalnom razvoju te ćemo pripremiti brojne inicijative koje će mladima pomoći u odabiru vlastitog puta.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *