MARO KRISTIĆ: Ne slažemo se s Gradom i TZ da se sve “karte” za sezonu moraju baciti na britansko tržište

739

Priopćenje Mara Kristića, MOST-ovog kanidata za gradonačelnika Dubrovnika prenosimo u cijelosti:

– Prema dostupnim informacijama, Hrvatska je ponovno pokrenula izdavanje turističkih viza za ruske državljane, a Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji je počelo sa zaprimanjem prvih prijava. Aeroflot Airlines, ruski nacionalni avioprijevoznik od početka lipnja do kraja rujna ove godine svakodnevnim letovima namjerava povezivati Moskvu s Pulom, Dubrovnikom i Splitom. Sjajna je to vijest, budući je prevelika važnost ruskog tržišta za Dubrovnik, jer je riječ o tržištu od gotovo 145 mil. stanovnika.

Upravo se događa ono na čemu je MOST Dubrovnik inzistirao, a to je uspostava dijaloga glede problema oko viznog režima između Hrvatske i Ruske Federacije, budući smo tražili od grada Dubrovnika da napravi pritisak na nacionalnu razinu ( Vladu RH ), kako bi se iznašla prihvatljiva solucija i taj problem bilateralno riješio na obostranu korist, čime bi se ruskom tržištu omogućila lakša dostupnost Dubrovnika u sezoni 2021

MOST Dubrovnik već godinu dana upozorava na činjenicu da Dubrovnik nije povezan izravnim zračnim linijama sa Ruskom Federacijom iako u Moskvi imamo predstavništvo Hrvatske turističke zajednice ( HTZ ) propuštajući tako priliku za povećanjem fizičkih I financijskih pokazatelja sa tog važnog tržišta. Osim Rusije, u kontinuitetu upozoravamo na činjenicu da nismo povezani niti sa Češkom niti Slovačkom, kao niti tradicionalnim tržištem Skandinavije, u kojima također imamo predstavništva HTZ-a.

S druge strane, MOST Dubrovnik se ne slaže sa stavom kojeg u javnom prostoru zastupaju Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a taj je da se sve “karte” za sezonu 2021. moraju baciti na britansko tržište Takav pristup, naime, smatramo potpuno promašenim. Svjedoci smo tako pisanja pisama, raznih dopisa, čak i molbi njihovom Premjeru Borisu Johnsonu te  traženja da se Dubrovnik stavi na popis odredišta koja su spremna za prihvat britanskih gostiju. Pritom se slične aktivnosti ne provode prema drugim, ništa manje važnim tržištima za Dubrovnik, što za nas nije prihvatljivo.

Zadovoljni smo činjenicom da je naša inicijativa konačno naišla na plodno tlo, te da postoji velika vjerojatnost da operacije sa tržišta Ruske Federacije prema Dubrovniku u ljeto 2021. zaista  budu i pokrenute. Također smo zadovoljni reakcijom gradske uprave na našu inicijativu da se stavi van snage postojeća Odluku o visini turističke pristojbe i paušalnog poreza za područje Grada Dubrovnika, te donese nova, kojom će se iznosi prilagoditi ostalim turističkim gradovima na Jadranu. MOST Dubrovnik drži ovu mjeru iznimno važnom, budući je riječ o stvaranju konkurentske prednosti u odnosu na ostala odredišta ( manja boravišna pristojba ), odnosno stvaranju pretpostavki za “ preživljavanje” privatnih iznajmljivača, na način da ostanu na tržištu, bez odjavljivanja svojih kapaciteta

Nadamo se samo da će prvotna pozitivna reakcija gradske uprave dovesti do stvarnih rezultata, budući naši sugrađani više nemaju vremena za čekanje. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *