Messiaenove Pjesme za Mi u Kabogi izvodi Harlequin Art Collective

438

Jedinstveni sastav novoga i neobičnoga zvuka Harlequin Art Collective, kojeg čine flautist Dani Bošnjak, trombonist Alan Bošnjak, vibrafonist Šimun Matišić, harmonikaš Stjepan Vuger i sopranistica Marta Schwaiger, izvest će ciklus Poèmes pour Mi Oliviera Messiaena u četvrtak, 19. kolovoza u 21.30 sati u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, uz potporu zaklade Caboga Stiftung.

Komorni sastav Harlequin Art Collective osnovan je u Zagrebu početkom 2018. godine na inicijativu Danija Bošnjaka, a iako na prvi pogled neobičan, instrumentarij ansambla je međusobno vrlo skladan te kompatibilan i bogat zvukovnim mogućnostima. Glazbenici Harlequina aktivni su na mnogim poljima. Šimun Matišić je pri kraju studija udaraljki i kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a još kao dvanaestogodišnjeg dječaka, legendarni Boško Petrović proglasio ga je jamcem budućnosti jazza u Hrvatskoj. Diplomski koncert na kojem je Stjepan Vuger trebao dirigirati Petrušku Stravinskog i Klavirski koncert Šimuna Matišića odgođen je zbog pandemije, ali Vuger je već i sada vrlo aktivan pedagog i dirigent, dok je harmoniku diplomirao u klasi Boruta Zagoranskog na Odjelu za glazbu Sveučilišta u Puli. Marta Schwaiger pjevanje je diplomirala na Bečkom konzervatoriju u klasi Roberta Fontane i često nastupa u zagrebačkom HNK, a Dani i Alan Bošnjak su, osim svojih stalnih poslova u Zagrebačkoj filharmoniji, odnosno u Orkestru Opere HNK, svirali i u brojnim drugim ansamblima i komornim kombinacijama.

Ciklus od devet pjesama za Mi obradio je Šimun Matišić, a prevela Marta Schwaiger. Zanimljivo je da je jedan od najvećih autoriteta za Messiaenovu glazbu norveški pijanist Håkon Austbø u više navrata dolazio u Hrvatsku kako bi članove Harlequina uputio u tajne glazbe ovog skladatelja i načine na koji je treba pjevati i svirati te koji je na koncu dao svoj blagoslov onome što su postigli. Konkretnije, Pjesme za Mi prvi je veći vokalni ciklus koji je Messiaen napisao 1936. godine, posvetivši ga prvoj supruzi Claire Delbos, violinistici, koju je zvao Mi. Ciklus se sastoji od devet pjesama o duhovnim aspektima braka, podijeljenih u dva dijela. Messiaen je uglazbio vlastite tekstove, ponegdje posuđujući iz Novog zavjeta i iz nadrealističke poezije.

Ulaznice za ovaj jedinstveni koncert na programu 72. Igara dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *