MINISTAR VILI BEROŠ U OB DUBROVNIK: Molim starije pacijente da se cijepe jer će im to spasiti život!

925

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se danas u Dubrovniku s ravnateljem OB Dubrovnik Marijom Bekićem.

-Tema je naravno bila covid kriza i odgovor na izazove koji su pred nama, poglavito u kontekstu dolaska nove varijante. Treba razgovarati o stanju kadrova, ali kako čujem nije bilo kadrovskih deficita, ali treba pripomenuti kako naše zdravstveno osoblje danonoćno zbrinjavaju bolesnike i kako je to psihički, tjelesni i fizički napor i da je to jedna vrlo izazovna situacija. Ono što smo konstatirali jest da je pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje bez alternative. Potpuno jasno je da oni gradovi, županije, pa i dijelovi svijeta koji su bolje procijepljeni, a poglavito stariji bolesnici rjeđe završavaju u bolnicama, rjeđe su u teškim stanjima, na respiratorima i rjeđe umiru. Bez obzira na dolazak novih varijanti, cijepljenje pomaže. Apeliram poglavito na naše starije sugrađane da se cijepe i pridržavaju mjera, jer dolazak novih varijanti uvijek predstavlja nove izazove i pitanja na koja nemamo odgovor. Bolnički sustav ove županije pokazao se izrazito fleksibilan, svaka pohvala za rad tijekom ovog kriznog vremena.

Spremni smo i na pogoršanje, krenuli smo na redukciju hladnog pogona na vrijeme i bez panike. Naši građani moraju znati da svaka covid pozitivna osoba viška oduzima nekome krevet, znači ugrožava pružanje uobičajene zdravstvene zaštite. Naglašavam i ponavljam starijim pacijentima cijepljenje spašava živote. To je od iznimne važnosti.

Ravnatelj OB Dubrovnik dr Marijo Bekić je potvrdio kako je bolnica spremna na sve izazove, uz potporu Ministarstva zdravstva.

-Znate kako smo od Ministarstva dobili i par respiratora i zaštitnu opremu. Razmjenjujemo podatke na svakodnevnoj razini. Pozivam naše sugrađane da se cijepe jer smiješno je da u zadnjih nekoliko dana u prosjeku primamo 5 pacijenata dnevno, a svi su gotovo necijepljeni, a starije su životne dobi. Neka se cijepe, to je u njihovom interesu.

Bekić je kazao kako je 40 medicinskih sestara i tri liječnika trenutno ili zaraženo ili u samoizolaciji.

-Sustav funkcionira jer ga stalno reorganiziramo.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *