Mjesec borbe protiv ovisnosti

546

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se tradicionalno obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca danas su na info pultu koji je bio organiziran na Pilama u Dubrovniku, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije zajednički predstavili aktivnosti koje tijekom cijele godine poduzimaju kako bi se u što većoj mjeri spriječio svaki oblik zlouporabe raznih vrsta droga, ali i drugih ovisnosti s kojima se mladi danas susreću. Svim zainteresiranim građanima dijelili su se promotivni materijali koji se odnose na različite vrste ovisnosti.

Ispred Policijske uprave dubrovačko-neretvanske izjavu je dao načelnik Ivan Pavličević koji je naglasio da policija nastoji kroz svoje preventivno djelovanje upoznati djecu i njihove roditelje sa svim štetnim posljedicama konzumacije droge, alkohola, ali i drugih ovisnosti kao što su kocka i Internet te na taj način spriječiti eksperimentiranje i zlouporabu. Naše ciljane skupine su uglavnom stariji uzrasti osnovnoškolaca, sedmi i osmi razredi i prvi razred srednje škole jer je detektirano da su to uzrasti koji počinju s eksperimentiranjem u raznim ovisnostima.

U ime Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik izjavu je dao ravnatelj Živko Šimunović koji je pohvalio ovakve zajedničke aktivnosti i predavanja, posebice za roditelje koji moraju obratiti pažnju na ponašanje njihove djece i na sve ono sumnjivo što dovodi do lakih, a kasnije i teških oblika ovisnosti.

Ispred Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije svoj cjelogodišnji rad istaknula viša stručna savjetnica iz Odjela za mentalno zdravlje Martina Jerinić Njirić koja je naglasila da je rad na ovoj problematici kontinuiran tijekom cijele godine gdje djeci kroz čitav niz predavanja ukazuju na štetnost konzumiranja svih vrsta droga, s naglaskom na najnovije oblike sintetičkih droga.

Osim navedenog, ova Policijska uprava već godinama provodi preventivni projekt „Zdrav za 5“ koji je usmjeren na prevenciju ovisnosti i zlouporabu alkohola, droga i igara na sreću. Projektom su, kroz edukativna predavanja, obuhvaćeni  učenici osmih razreda osnovnih te prvih razreda srednjih škola na području grada Dubrovnika, Metkovića i poluotoka Pelješca.

Nadalje, na temu kazneno pravnih aspekata zlouporabe svih ovisnosti, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Dubrovnik održana su predavanja učenicima viših razreda u osnovnim školama na Grudi, u Cavtatu i Orašcu, a do sredine prosinca planirana su predavanja i u školama na području Ploča, Korčule i Župe dubrovačke.

Policijski službenik za prevenciju ove Policijske uprave i policijski službenik Policijske postaje Dubrovnik su u suradnji s djelatnicom Županijskog zavoda za javno zdravstvo dubrovačko-neretvanske županije održali  predavanja roditeljima učenika prvih razreda srednje Turističko i ugostiteljske škole Dubrovnik i Medicinske škole Dubrovnik. Predavanja su održana na temu ovisnosti, odgovornosti i kažnjivim ponašanjima djece i mladih. Na predavanjima je roditeljima posebno skrenuta pozornost i na odredbu zabrane noćnog izlaska maloljetnika ispod 16 godina bez prisustava roditelja/staratelja odnosno punoljetne osobe u koju roditelj ima povjerenje, kao i pravima i dužnostima roditelja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *