Na Daksi obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

541

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica položili su vijenac i zapalili svijeću na otoku Daksi u spomen na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Obred komemoracije predvodio je katedralni župnik dom Stanko Lasić.Obilježavanje ovog spomendanam potvrđenog 2009. godine rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, tradicionalnim „Elafitskim hodočašćem domobrana“ organizirala je udruga Hrvatski domobran Dubrovnik. Program osim komemoracije na Daksi i Jakljanu uključuje i misu zadušnicu u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj te komemoraciju uz spomen obilježje na mjesnom groblju u Slanome.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *