Na današnji dan poginuo je vukovarski heroj, general Blago Zadro

316

Na današnji dan, 16. 10. 1991. od neprijateljskog rafala poginuo je jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, general Blago Zadro

Blago Zadro je rođen u Donjim Mamićima – Ledincu kraj Gruda 1944. Kao desetogodišnjak doselio je s obitelji u Borovo naselje, gdje je nakon završetka škole radio u tvornici Borovo. Početkom demokratskih promjena Zadro se uključio u politički život i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru.

Iako nije bio vojno školovan, zbog svojih organizacijskih sposobnosti postaje zapovjednikom obrane Borovog naselja. Pod njegovim vodstvom zaustavljena je JNA na Trpinjskoj cesti, koja je kasnije prozvana i Groblje tenkova, s obzirom na broj uništenih srpskih tenkova i transportera. 

Blago Zadro je unatoč ratnim aktivnostima bio vrlo pravedan prema pripadnicima nacionalnih manjina u Vukovaru. Štitio je svoje sugrađane bez obzira na njihovu vjeroispovijest i nacionalnost, što ga je činilo velikim čovjekom i zapovjednikom. Ponašao se sukladno kršćanskim vrijednostima, a kasnije su ti ljudi koje je zaštitio spasili njegovog brata u srpskom zatočeničkom logoru.

Nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice, Blago Zadro je pokopan na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. Blagov sin Robert identificiran je godinu dana kasnije, a poginuo je u borbama kod Kupresa. Blago i Robert Zadro počivaju na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Aleji hrvatskih branitelja.

Danas oko 19 sati u Mokošici će biti organizirano tradicionalno paljenje svijeća (lampiona) u spomen na hrvatskog heroja general-bojnika Blaga Zadra. Paljenje svijeća će biti kod murala posvećenog ovome heroju Domovinskog rata, u ulici Od izvora.

Molimo sve vas koji želite odati počast generalu Zadru da sa sobom donesete lampione.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *