Na stropu hidroelektrane bile su lako zapaljive ploče? Radnicima nije bilo spasa

129

SKORO mjesec dana je prošlo od tragedije u Dubrovniku. U strašnom požaru u dubrovačkoj hidroelektrani poginula su trojica radnika Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko.

Podsjetimo, 10. siječnja u Hidroelektrani Dubrovnik je buknuo požar u kojem je šestoro djelatnika HE-a uspjelo pobjeći, dok su trojica navedenih djelatnika, prema neslužbenim informacijama, pokušali ugasiti vatru te su ostali odsječeni. S obzirom na to da nisu imali izlaza, odlučili su skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili život. Ta tragedija je povukla brojna pitanja, pa i ona koja se tiču sigurnosnih uvjeta radnika u hidroelektrani, osobito nakon što je u javnost izašla informacija o tome kako se u neposrednoj blizini nalazio i PVC strop čije je zapaljenje, navodno, izazvalo gust crni dim i naglo širenje požara.

Stavili zapaljive ploče na strop?

Tko je kriv i što se točno dogodilo službeno još uvijek nije poznato. No Nacional, pozivajući se na preliminarno izvješće koje su im potvrdila dva neovisna izvora, piše kako se sumnja da je do požara došlo jer se zapalio strop u prostorijama hidroelektrane u kojima su se nalazili radnici. Radnici su pokušali ugasiti požar, ali nisu imali šanse. Naime, iz izvješća se čini kako je na strop i zidove postavljen neadekvatan zapaljivi izolacijski materijal, vjerojatno lako zapaljive PVC ploče od poliestera.

Radovi na obnovi i sanaciji stropa, zidova i poda strojarnice počeli su u travnju 2017. godine. Ugovor o izvođenju radova potpisali su tada aktualni član uprave HEP-a Nikola Rukavina i šef te Maja Borovina koja je zastupala izvođača radova, splitsku tvrtku Spegra. Nacional piše kako je važno napomenuti da je HEP kao investitor tražio da se ugrade istovjetne ploče u pogledu dimenzija i karakteristika kao i postojeće. Ako su zaista takve i ugrađene onda su i prethodne bile također zapaljive. No je li tako bilo pokazat će istraga.

index.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *