NAJDRAŽI JUTARNJI NAPITAK: Koliko je kava zapravo zdrava?

477

Za sve ljubitelje kave evo dobre vijesti. Istraživanja su pokazala – kava je dobra, zdrava, popravlja raspoloženje, smanjuje bolove, a djeluje i kao afrodizijak. Ipak, ako se pretjera s ispijanjem kave, onda taj zdravi napitak pokazuje i svoju nezdravu stranu. Da biste znali kako iskoristiti ono najbolje iz kave, nastavite čitati.

Kratka povijest kave

Kava je navodno poznata već više od 3000 godina. Prvi ju koriste Etiopljani.Trgovinom je ovaj napitak došao do Arabije. Iz Arabije napitak se širi dalje na sve strane svijeta. U Europu, točnije u Veneciju, stiže 1615. godine. Zanimljivo je da je stav katoličke crkve prvo bio da je kava “đavolji” napitak.Navodno je kava vjernike odvlačila iz crkve. Ipak, papa Klement XI.  u 18 stoljeću posvećuje kavu koja se od tada kao kršćansko piće širi cijelom Europom.

Kava je bogata antioksidansima

Kava nije samo kofein, ona je i važan izvor antioksidansa. Ovo je tek nedavno otkriveno. Statistike kažu da je Amerikancima kava jedan od glavnih izvora antioksidansa. To ipak više govori o njihovim lošim prehrambenim navikama nego o vrijednosti kave.

Pozitivni učinci na zdravlje

Kava zaista ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, dijabetesa Parkinsonove bolesti i visokog kolesterola. Ona u umjerenim količinama umiruje krvožilni sustav i stimulira mišiće. Cirkulacija se kavom potiče, moždana aktivnost se pojačava. Nedavno je dokazano da kava djeluje antibakterijski, što ju više pijemo to nam je manji rizik od karijesa.

Kava daje osjećaj sreće

Ona blago stimulira moždanu aktivnost, popravlja raspoloženje, uklanja blagu depresiju te potiče kreativnost.

Crna strana kave – ovisnost

Ukoliko pijemo previše kave možemo postati ovisni. Preporuča se piti maksimalno tri šalice kave dnevno. Najuočljiviji simptomi ovisnosti su glavobolja, bezvoljnost i razdražljivost.

Nuspojave kod predoziranja

Ukoliko smo neumjereni u ispijanju kave i pijemo je više nego bismo trebali onda možemo dobiti sljedeće simptome:

  • anksioznost (napetost),
  • hiperaktivnost- ne možemo biti mirni, moramo se stalno pomicati,
  • nepravilno lupanje srca,
  • proljev,
  • glavobolja.

Kako izvući maksimum od kave?

S kavom treba biti umjeren. Tako ćemo uživati blagodati koje smo naveli, a nećemo razviti ovisnost i nećemo pretjerati. Na oprezu trebaju biti bolesnici koji imaju visoki tlak jer kava će ga dodatno povisiti.

 

IZVOR: Krenizdravo.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *