Nakon naglog skoka, cijene maslaca konačno će početi padati

359

Cijena maslaca na europskom tržištu počela je padati, a očekuje se da bi se takav trend trebao preliti i na Hrvatsku. Iako je stručnjacima iz mliječnog sektora teško prognozirati kada će do toga doći i koliko će maslac koštati, ukazuju na podatak da se posljednjeg tjedna za kilogram maslaca u blokovima plaćalo 5,68 eura ili 44 kune u veleprodaji, što je za oko deset posto manje nego krajem rujna, kada mu je cijena dotaknula ovogodišnji vrh od 6,50 eura.

Dok je prošle godine cijena kilograma maslaca stajala 51 kunu, tijekom ove narasla je na 66 kuna. Posljednjih tjedana 250 grama na hrvatskim trgovačkim policama prodaje se za od 18,99 do 26,99 kuna.
‘Teško je prognozirati kada će to i kod nas doći i kolika će mu biti cijena. Imamo visok PDV i trgovačku maržu te kada se samo ovo uzme u obzir, to je više od pola cijene maslaca na polici trgovina’, odgovara tportalu Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, udruženja koje okuplja najveće igrače iz mliječne industrije na hrvatskom tržištu.

Europske cijene bi se, kako prognozira, trebale na neki način preliti i na domaće tržište jer ne proizvodimo dovoljno pa gotovo svaki drugi kilogram maslaca koji pojedemo dolazi iz uvoza. 

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *