“Nakon pandemije i online nastave, naša djeca nemaju ni maturalnu zabavu koju su imale generacije!”

979

Obratilo nam se nekoliko roditelja Pomorske i Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik koji su nam kazali kako u tim školama maturanti nemaju tradicionalnu maturalnu zabavu. Kako su nam kazali, djelatnici škole su im obrazložili kako nisu stigli organizirati zabavu jer nemaju dostatnu dvoranu.

-Nakon pandemije i online nastave, naša djeca nemaju ni maturalnu zabavu koje su imale generacije. Pandemija je završila, a odgovor kako nema dvorana u Dubrovniku jednostavno ne možemo prihvatiti, kazali su nam roditelji jedne učenice Turističko-ugostiteljske škole.

-Naš sin nema ni maturalne, a nisu bili ni na ekskurziji. Kakve uspomene ovoj djeci ostaju nakon srednje škole? Meni je to bilo najljepše razdoblje u životu, a što je ovo danas?!, pita se otac jednog maturanta “pomorca”.

Poslali smo upite na ravnatelje navedenih škola. Evo kako su odgovorili:

– Istina je, nažalost, ni ovogodišnji maturanti neće imati organiziranu maturalnu zabavu.
Glavni razlog su epidemiološke mjere zbog kojih nismo mogli kvalitetno pripremiti i organizirati maturalnu zabavu. Trenutno smo u periodu kada su maturanti pod najvećim pritiskom zbog kraja nastavne godine, pisanja i obrane završnih radova, te pisanja ispita državne mature.
Želimo prvenstveno da naši učenici uspješno savladaju sve ove izazove i sigurni smo da će nakon toga pronaći vremena za zabavu, zajedničko druženje i veselje, odgovorio je Antonio Lučić, ravnatelj Pomorske škole Dubrovnik.

Slično je na naš upit odgovorio i ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina:

-Točno je da maturanti ove godine neće imati tradicionalnu maturalnu zabavu tj. zabavu koja se tradicionalno održava prije korizme. Ove je godine nismo mogli organizirati iz svima poznatih razloga.

U dogovoru s maturantima organizirati ćemo zajedničku večeru za maturante 26.5.2022. kako bi ipak imali zajedničko druženje i jedan oblik „maturalne zabave“, a ujedno time ne narušavamo njihovu pažnju i koncentraciju koje u ovo doba godine treba biti usmjerena na uspješan završetak nastavne godine i polaganje ispita državne mature. Predstavnici razreda na sastanku skupa s razrednicima su se složili s načinom, mjestom i datumom održavanja.

Napominjem da su naše tradicionalne maturalne zabave što se tiče organizacije složene, a broj sudionika uglavnom iznad 700 te da je u ovo doba godine teško naći i vrijeme i mjesto za održavanje vezano i uz zauzetost dvorana.

Inicirao sam i naišao na potporu ravnateljica i ravnatelja ostalih srednjih škola da pokušamo organizirati i jednu „Večer maturanata“ u Revelinu.

Svakako ćemo se potruditi barem u jednom dijelu nadoknaditi maturantima propušteno, a organizirati ćemo im i svečanu dodjelu diploma na koju tradicionalno pozovemo i roditelje te se podružimo uz koktele.

Ovim povodom obratili smo se i Županiji Dubrovačko-neretvanskoj.

Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač svih srednjih škola na području naše županije, izuzev Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića i Dubrovačke privatne gimnazije, sukladno članku 142. Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, broj: 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17., 68/18., 98/19. i 64/20.) odgovorna je za financiranje školskih ustanova, odnosno prijevoza učenika osnovnih škola, naknada za prijevoz na posao i s posla radnicima srednjoškolskih ustanova, materijalnih i financijskih rashoda škola koji obuhvaćaju i rashode za materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja te rashode za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova.

Odgoj i obrazovanje u školi ostvaruje se na temelju nacionalog kurikuluma, nastavnih planova i programa i školskog kurikuluma. Sukladno članku 28. navedenog Zakona, školskim kurikulumom, odnosno godišnjim planom i programom rada školske ustanove, između ostalog se određuje i organizacija maturalne večeri. Međutim, osnivač nije nadležan za isto. Navedeni plan i program donosi školski odbor i elektroničkim putem ga dostavlja Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nadalje, svaka obrazovna ustanova samostalna je u donošenju svojih nastavnih planova i programa te se, slijedom toga, isti međusobno i razlikuju.

Postavlja se pitanje kako su druge škole uspjele organizirati maturalne zabave u istim okolnostima, ispravljale su se ocjene i pisali završni radovi i ranije, je li moguće da u Dubrovniku u svibnju ili recimo u lipnju nema nijedne adekvatne dvorane i konačno, zašto su ova djeca zakinuta za jednu divnu uspomenu na kraju srednjoškolskog obrazovanja?

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *