Nastavak sage oko Pelješkog mosta: Izetbegović bi razgovarao bez stvaranja problema

280

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak kako bi odnose s Hrvatskom trebalo graditi tako da se izbjegavaju nepotrebne komplikacije i uz uzajamno poštovanje legitimnih prava što se odnosi i na najavljenju gradnju Plješkog mosta.

Komentirajući zaoštravanje odnosa između BiH i Hrvatske zbog tog infrastrukturnog projekta, koje u zadnje vrijeme potiču bošnjački političari i on osobno, te različita stajališta koja se iznose o Pelješkom mostu Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao interes BiH nije onemogućiti njegovu gradnju nego osigurati zaštitu svojih prava.Istaknuo je kako je želja BiH biti dobar susjed Hrvatskoj od koje očekuje isti takav odnos temeljen na pretpostavci da dvije države ne bi trebale jedna drugoj stvarati probleme i ograničavati prava.

– Nadam se da će i Hrvatska krenuti u tom smjeru da jedni drugima pomognemo, a ne da pravimo probleme-  izjavio je Izetbegović.

Upravo iz Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) u proteklih mjesec dana pokrenuta je žestoka kampanja problematiziranja gradnje Pelješkog mosta s temeljnom porukom kako ovlaštena tijela vlasti u BiH poput državnog predsjedništva nikada nisu dala formalnu suglasnost za taj projekt koji, prema stajalištima SDA, ugrožava pravo pristupa BiH otvorenome moru iz pravca Neumskog zaljeva.

O tom pitanju narednog bi tjedna trebali raspravljati najprije na Vijeću ministara BiH a potom i na Zastupničkom domu parlamenta BiH. Izetbegović je u petak najavio kako će nakon tih rasprava biti jasnije stajalište BiH kao države o Pelješkom mostu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *