Ne može “Za dom spremni”, ali petokraka može?

1980

Hrvatski sabor trebao bi do kraja svibnja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje predlaže vladajuća koalicija. Dovršen je i nacrt teksta kojim se u Kazneni zakon želi ugraditi članak o zabrani javne uporabe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, a inicijativu je pokrenuo predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Kraus želi sankcionirati svaku upotrebu četničkih, ustaških i fašističkih simbola. Isto tako, Kraus za nacionalne medije kaže kako se ne mogu uspoređivati poklik “Za dom spremni” i U s petokrakom.

Zanimljivo.

Dakle, zabranit će se i oznake legitimne hrvatske vojske, pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, tj. HOS-a. Nastavit će se antifašističko orgijanje u Srbu i Kumrovcu jer to-neće biti zabranjeno.

Pa podsjetimo, ustanici u Srbu, u Hrvatskoj su bili Srbi. Neki su završili u partizanima, neki u četnicima. Ustanak je rezultirao masovnim ubojstvima katolika i muslimana na potezu od Drvara do Bosanskog Grahova. Ustanici su tom prilikom masakrirali župnika i ispekli ga na ražnju.

Točno, ne može se uspoređivati, gospodine Kraus.

U Srbu su bacali u jame žive ljude, ubijali i djecu, a najstarijem članu obitelji Ivezić su naredili da gusla i pjeva dok su članovi njegove obitelji skončavali pred njegovim očima.

Ne može se uspoređivati ni činjenica kako Milorad Pupovac konstatno slavi pokolj Hrvata u Srbu, a cijeli je dernek uz grah i alkohol i srpska kola potpomognut jugoslavenskim zastavama i slavnom im petokrakom. Na proslavi su se godinama pjevale partizanske pjesme, pa tako postoje videa kako tadašnji predsjednik Mesić s Pupovcem pjeva “Po šumama i gorama”. Naravno, hrvatska himna je ovdje- izostala, ali se zato pod partizanskim kapama skandira: “Tito, Tito!”

Prošle je tako godine, organizatorima ovog morbidnog slavlja, Srpskom narodnom vijeću iz državnog proračuna za slavlje pokolja nad Hrvatima dato 100 000 kuna!

Dakle, usred Hrvatske, počinjen je genocid nad Hrvatima. Koji se danas slavi! Ono što je najjapsurdnije u cijeloj priči jest kako najdraži gost tog bolesnog slavlja je dio koalicije koja vlada državom.

Podsjetimo se samo nekih od partizanskih zločina, onih koje su počinili pod petokrakom: ubijanje i bacanje konavoskih mladića s Orsule, pokolj na Daksi, u Gračanima, sjetimo se civila ubijanih i bacanih u Kevinu jamu kraj Trogira. Podsjetimo se Golog otoka.

U Kumrovcu možda ove godine neće biti velikog slavlja 25. svibnja, kad je rođendan diktatoru Josipu Brozu. Koji je potpisao svaki od tih zločina.

Podsjetimo se i svega onoga što su prekaljeni borci antifašisti pod petokrakom učinili u Domovinskom ratu. Koliko su pod istim znakovljem pobili djece, žena, staraca. Koliko su silovali, masakrirali, mučili. Podsjetimo se i kako su branitelji u uniformama HOS-a djelovali na svim ratištima u Hrvatskoj. Od Dubrovnika do Vukovara.

Svaki zločin treba osuditi, to dugujemo žrtvama. Bilo da se radi o Srbima, Židovima, Romima, ali i Hrvatima.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *