NE PROPUSTITE! Projekcija dokumentarnog filma ‘Ovčara – neispričana priča’ u Dubrovniku

295

Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Podružnica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, u tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara, organizira projekciju dokumetarnog filma “Ovčara – neispričana priča”, dana 14. studenoga 2017. godine s početkom u 18 sati u kino dvorani Sloboda u Dubrovniku.

Dokumentarni film govori o događajima u ratnom Vukovaru 20. i 21. studenoga 1991. godine kada su srpske paravojne formacije organizirane od strane zločinačke JNA, iz vukovarske bolnice na stražnji izlaz izveli hrvatske branitelje, civile i ranjenike, prevezli ih do poljoprivrednog dobra Ovčara, gdje su ih u hangaru krvnički mučili i opljačkali, a potom njih 276 ubili i tijela bacili u prethodno iskopanu jamu. Većina posmrtnih ostataka od 200 tijela je pronađena na Ovčari, a za posmrtnim ostacima 76 tijela se još uvijek traga. U filmu je detaljno i precizno navedeno ime svakog počinitelja koji nije progonjen, a po prvi puta su prikazani iskazi onih koji su izvršavali zločine na Ovčari. 

Autor i pokrovitelj filma je Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a scenarij filma se temelji na crtežima, dokumentima i fotografijama te na osnovu rekonstruirajućih priča, ali i svjedočanstava trojice muškaraca koji su Ovčaru preživjeli: Vilima Karlovića iz Zagreba pripadnika Prve zagrebačke gardijske brigade, Dragutina Berghofera iz 204. Vukovarske brigade i Hajdara Dodaja iz Bjelovara koji je u rujnu 1991. godine pobjegao s redovnog služenja vojnog roka u JNA i priključio se Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske u obrani Vukovara sve do njegova pada. 

Protekle dvije godine je diljem Hrvatske održano više projekcija, pa tako i 4 projekcije u Dubrovniku krajem 2016. godine na kojima je nazočilo više od 800 gledatelja, dok su na svečanoj projekciji u Vukovaru dana 17.11.2016. godine nazočili predsjednica RH i premijer. 

Ulaz na projekciju je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mjesta u kino dvorani i velikog zanimanja javnosti, svoje mjesto potrebno rezervirati na broj mobitela 098/1814-333.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *