NEREPREZENTATIVAN ULAZ U GRAD

248

Ivana Žuvela Kalina

Zapadni ulaz u Grad su naše lijepe Pile. Njihovo ime je grčkog podrijetla, a prevedeno na hrvatski znači „vrata“. Vrata od Pila se nalaze na mjestu nekadašnje tvrđave, koja je postojala već 972.

Pile su uvijek bile važne za Dubrovnik, podno njih sagrađen je Lovrjenac, jedina tvrđava izdvojena iz zidina. Dubrovčani su se uvijek dičili nekad lijepo uređenim Gracem, a u sastavu Pila nalazi se i stara dubrovačka plaža, Kolorina.

Most se na Pilama u vrijeme slavne Dubrovačke Republike podizao u večernjim satima, a u zoru spuštao kako bi primio trgovce, došljake, ali i prigradsko stanovništvo. Mnoge se priče mogu ispričati o ovom dijelu Dubrovnika, koji je danas posebno ljeti zagušen raznim prometalima i nepreglednim rijekama turista.

Kakav bi trebao izgledati taj ulaz u Grad? Sigurno ne ovako kao danas. Spomenik braniteljima na Pilama nikad nije zaživio na način na koji bi trebao, po njemu danas mokre turisti ili se zagledaju curice i popravljaju frizuru. Mnogi naši mladi nemaju pojma što predstavlja. S druge strane, oštećeni pločnici kao na fotografijama sigurno nam ne idu u prilog.

Nadamo se kako će već iduće godine Pile izgledati puno ljepše, onako kako su zaslužile, s obzirom na povijest koju imaju, stoljećima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *