NIGDJE HRVATA! Za Pelješki most bore se Kinezi, Austrijanci i talijansko-turski konzorcij

482

U Hrvatskim cestama otvorene su ponude triju ponuditelja za gradnju prve faze Pelješkog mosta – talijanskog Astaldija i turske tvrtke IC Ictas, njemačkog Strabaga te kineskog konzorcija “China road and bridge Corporation”.

Od mogućih osam ponuditelja koji su prošli prvu pretkvalifikacijsku fazu, tri su navedena ponuditelja predala ponude za gradnju prve faze Pelješkog mosta, čija je vrijednost zajedno s pristupnim cestama procijenjena na 1,8 milijardi kuna, javlja hrt.

Zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosi 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om. Stragabova doseže 2,62 milijarde kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om. 

Kineski konzorcij “China road and bridge Corporation” dao je ponudu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a odnosno 2,6 milijardi s PDV-om. U tom su konzorciju CCCC Higway Consultants, CCCC Second Higway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.

Talijanski Astaldi već je u Hrvatskoj izvodio radove na autocesti Zagreb – Goričan, a njegov turski partner gradio je jedan od mostova preko Bospora. Prva faza gradnje mosta obuhvaća izgradnju samog mosta i pristupnih cesta. Rok za evaluaciju ponuda iznosi 120 dana, no, kako je istaknuto u Hrvatskim cestama, ponude će se početi pregledavati odmah kako bi se što prije odabrao izvođač.  

Projekt “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” predviđa izgradnju mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, čime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom zemlje. Most će olakšati neometan protok robe i ljudi cijele godine, posebice tijekom turističke sezone.

Pelješki most proglašen je projektom od iznimne strateške važnosti za zemlju. Ukupna je vrijednost projekta 526 milijuna eura s uključenim PDV-om,  vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle s 357 milijmilijuna eura. Odluku o sufinanciranju najvećeg hrvatskog projekta dosad Europska komisija donijela je u lipnju ove godine.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *