Nives Opačić predstavila knjigu kolumni ”Osjenčane riječi”

532

Nives Opačić, hrvatska jezikoslovka, predstavila je svoju knjigu treću knjigu kolumni „Osjenčane riječi“, 2. ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

O nazivu knjige Opačić je rekla kako ”svaka riječ vuče za sobom neku sjenu” naglasivši kako je ”svakodnevni jezik koji nas okružuje gdje god se makli”, ono što nju zanima.

– Ta sjena može biti jako debela ili prozračna, ali neka sjena uvijek jest. Zanimljivo mi je uvijek prodrijeti kroz tu sjenu, i kad uspijem to me veseli i čini živom – istaknula je.

Knjiga donosi 118 kolumni koje je autorica objavljivala u časopisu Vijenac od 2009.  do 2014. godine. Kolumne su na prvi pogled ponajprije jezikoslovne, no one, krećući od jezičnih pitanja, ponekad prelaze na analizu svakodnevice, a ponekad se vraćaju u prošlost i evociraju davno zaboravljene predmete i pojave. Dotičući se nekoliko odabranih kolumni, Opačić je otkrila njihov zajednički nazivnik, a to je pronalaženje i onih poveznica među riječima koje se na prvi pogled čine vrlo udaljenima, pa čak i nemogućima.

Nakon predstavljanja Opačić je odgovarala na pitanja iz publike koju su zanimale brojne jezične nedoumice.

Nives Opačić hrvatska je jezikoslovka, znanstvenica, filologinja i književnica. Njezin cjelokupni rad (znanstveni i pedagoški) uvrstio ju je među najdosljednije promicatelje hrvatskoga jezika i kulture u Hrvatskoj i u velikom dijelu slavističkoga svijeta. Po jasnoći kojom govori i piše o hrvatskom jeziku prepoznata je i u široj javnosti, čime na najbolji način popularizira hrvatski jezik i čuva hrvatski nacionalni identitet. Javlja se jezičnim savjetima u emisiji Hrvatskoga radija, povremeno i u obrazovnim sadržajima Hrvatske televizije. Članica je Hrvatskoga filološkog društva, Matice hrvatske i Društva za promicanje orguljske glazbe »Franjo Dugan«.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *